Vuodettuja listoja ja villejä spekulaatioita
Vuosi 2014 on ollut poikkeuksellinen EU-rintamalla. Ennen keväällä pidettyjä europarlamenttivaaleja veikkailut tulevista mepeistä ja poliittisten ryhmien voimasuhteista kävivät kuumina. Vaalien jälkeen spekulaatioiden kohteena ovat olleet EU:n huippuvirkojen täyttö ja komissaarinimitykset.
Tällä hetkellä komission uuden puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ehdottama ja jäsenmaiden hyväksymä lista komission jäsenehdokkaista on selvillä. Juncker ei itse päässyt valitsemaan unelmajoukkueensa kokoonpanoa tai kokoa. Jäsenmaat tekivät komissaariehdotuksensa eikä puheenjohtaja tiettävästi puuttunut niihin muuten kuin korostamalla naisehdokkaiden määrää. Listalla on nyt yhdeksän naista eli yhtä paljon kuin nykyisessäkin komissiossa. Vähempi tuskin olisi riittänyt Euroopan parlamentille, jonka tulee antaa hyväksyntänsä koko komissiolle. Kaikki komissaariehdokkaat joutuvat siis vielä parlamentin piinapenkkiin ennen kuin valtion päämiehet pääsevät lopullisesti nimittämään uuden komission.
Suuri mielenkiinto kohdistuu komissaariehdokkaiden salkkujakoon, josta Juncker ilmoittanee myöhemmin tällä viikolla. Myös komission rakenne lienee muuttumassa, kun komission puheenjohtaja pyrkii puuttumaan komission siilomaiseen työskentelyyn nimeämällä komissaareja, joiden tehtävänä on koordinoida merkittäviä kokonaisuuksia kuten työllisyyttä ja kasvua sekä maahanmuuttoa.
Välillä on ollut jopa huvittavaa seurata sitä intoa, jolla komissaariehdokkaiden salkkujakoa on pohdittu. Ilmeisesti Junckerin lähipiiristä on vuodettu julkisuuteen erilaisia organisaatiokaavioita. EU-asioista yleensä hyvin perillä olevassa Financial Timesissa analysoitiin, mikä lehden saamassa komission organisaatiokaaviossa on selvästi väärin, mikä mahdollisesti oikein ja mikä lienee taas epätodennäköistä. Vastaavaa yksityiskohtaista analyysia on harrastettu muissakin medioissa, puhumattakaan Brysselin EU-piireistä. Viime viikolla Junckerin tiedottaja oli tiettävästi ilmoittanut komissaarien salkkujakoluonnoksissa olevan vuorossa versio numero 54! Joka tapauksessa kaavioiden vuotajat ovat onnistuneet tavoitteessaan hämätä EU-asioita tarkasti seuraavia henkilöitä.
Samalla huhumylly on innostanut Brysselin vääräleukoja: brittien komissaariehdokkaan Jonathan Hillin on todettu saavan Skotlannin unioniin liittymistä koskevan salkun, Kataiselle tulisi vastuulleen talouskysymykset (setelit) ja Ranskan Moscovicille talouskysymykset (kolikot). Belgialainen komissaari saisi puolestaan monikielisyyttä käsittelevän komissaarin tehtävän.
Vaikka keskustelu ja spekulaatiot menevät välillä jo surkuhupaisuuden puolelle, ne ovat myös osoitus komissaarien merkityksestä. Junckerin listalta löytyy ainakin kokemusta: seitsemän komissaaria, viisi entistä pääministeriä sekä viisi nykyistä ja kaksi entistä meppiä.
Janica Ylikarjula
Brysselin toimiston päällikkö
Elinkeinoelämän keskusliitto EK