EK:n Suhdannebarometri: Suhdannekuoppa jää taakse, elpyminen maltillista
EK:n lokakuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritykset ovat ohittamassa suhdanteen aallonpohjaa. Arviot suhdannetilanteesta ovat edelleen heikot, mutta myynti ei ole enää supistunut ja kannattavuuden lasku on loiventunut.
Näkymät lähikuukausille ovat jatkaneet pientä paranemista. Koko elinkeinoelämän suhdannenäkymät ovat nollatasolla, ja teollisuudessa ne nousivat jo saldolukuun +4.
”Positiivista on, että talouskehityksen pohjakosketus on jäämässä taakse. Yritykset kuitenkin odottavat kasvukäänteestä vain maltillista ja epäyhtenäistä. Lähikuukaudet ovat vielä talouden yleiskuvaltaan vaisuja, ja esimerkiksi henkilöstön määrän odotetaan laskevan vielä hieman”, sanoo EK:n pääekonomisti, johtaja Penna Urrila.
Tuotanto ja myynti ovat pysyneet viime kuukausina ennallaan. Loppuvuodelle ennustetaan aavistuksen kasvua ja ensi vuoden ensimmäiselle neljännekselle jo jonkin verran vahvempia lukuja. Rakentamisen tilanne on muita päätoimialoja selvästi heikompi, ja tuotanto laskisi vielä koko alkavan talvikauden.
Henkilöstökehitys seuraa talouden käänteitä pienellä viiveellä, mutta myös henkilöstömäärän laskun arvioidaan vaimentuvan loppuvuoden aikana.
”Palveluyritysten suhdannekehitys on ollut taantumassakin suhteellisen tasaista, eikä siihen ole odotettavissa suuria muutoksia. Teollisuuden veto on vahvistumassa asteittain lähikuukausina. Sen sijaan rakentamisen elpymistä syvästä suhdannekuopasta joudutaan vielä odottamaan”, Urrila toteaa.
Heikko kysyntä estää tällä hetkellä laajalti yritysten kasvua. Kaikkien alojen vastaajista 53 % koki kysynnän heikoksi. Teollisuudessa kysyntätilanne näyttää kuitenkin jo aavistuksen piristyneen. Suhdannekuopasta huolimatta 12 % yrityksistä raportoi vaikeuksista rekrytoida ammattitaitoista työvoimaa.
EK:n Suhdannebarometri
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Kyselyä on tehty säännöllisesti vuodesta 1966 lähtien. Se on osa Euroopan komission suhdannetiedustelujärjestelmää, jota EU rahoittaa osittain. Tiedustelu koskee Suomessa tapahtuvaa toimintaa. EK tiedusteli yrityksiltä lokakuussa 2024 arvioita suhdannekehityksestä vuoden 2024 toisella neljänneksellä. Tiedusteluun vastasi 1 187 yritystä, joilla on Suomessa noin 250 000 työntekijää.