Elinkeinoelämän luottamus nousussa

27.06.2024

Kokonaisuutena elinkeinoelämän luottamus oli kesäkuussa nousussa. Päätoimialoista teollisuuden luottamuksessa laskua, muut toimialat noususuunnassa.

”Yritysten luottamuksessa pohjat on nyt hyvin suurella todennäköisyydellä nähty. Jo oli aikakin, sillä luottamuksen lasku alkoi jo marraskuussa 2021 eli lähes kolme vuotta sitten. Osalla toimialoista, kuten rakentamisessa, on tilanne kentällä yhä vaikea, mutta pohja alkaa sielläkin olla käsillä. Teollisuudessa on odotuksia kasvun käynnistymisestä ja palveluissa ja kaupassa ostovoiman vahvistuminen alkaa tukea kysyntää”, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo. 

Elinkeinoelämän luottamusindikaattorit kesäkuussa 2024

Päivitetty

Lähde: EK (Macrobond)

”Suomen kansantalouden tilastotiedot tulevat vielä varmasti tarkentumaan heikommiksi tulevina kuukausina. Siksi ei pidä yllättyä, jos reaalitalous ei näytä saavan heti tuulta alleen. Tärkeintä Suomessa on luottamuslaman selättäminen ja se näyttää nyt käynnistyvän. Loppuvuosi on tärkeä, jotta pehmeät kasvusignaalit jatkavat vahvistumistaan” Pakarinen summaa.

Luottamusindikaattorin päätulokset ja aikasarjat

Teollisuudessa luottamusta mittaava saldolukema oli kesäkuussa -15. Luottamus laski kahden pisteen verran edelliskuun tasolta. Luottamusindikaattori on yhä selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1.

Kesäkuussa rakentamisen luottamusta kuvaava saldoluku nousi arvoon -37. Saldoluku oli kaksi pistettä enemmän kuin toukokuun lukema. Pitkän aikavälin keskiarvo on -8.

Palveluiden luottamus nousi kuuden pisteen verran kesäkuussa. Luottamusta mittaava saldoluku oli 0, kun toukokuun tarkistettu lukema oli -6. Palvelualojen indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +11.

Vähittäiskaupassa luottamus nousi kesäkuussa edelliskuusta lukemaan -9. Tämä on 10 pistettä enemmän kuin toukokuun luottamuslukema. Pitkän aikavälin keskiarvo on -2.

Aikasarjat kesäkuussa

Luottamusin­di­kaattorin päätulokset kesäkuussa 2024

Päivitetty

Kausitasoitetut saldoluvut

Lähde: EK (Macrobond)