EK tavoittelee peräti 130 000 kesätyöpaikkaa ensi kesäksi

24.01.2018

Talouden parantunut vire näkyi myös viime vuoden kesätyöpaikkojen määrän huomattavassa kasvussa. Se nousi EK:n jäsenyrityksissä edeltäneiden vuosien 90 000 – 100 000:n työpaikan tasosta peräti 120 000:een.

Palvelualat tarjosivat vuoden 2017 kesätyöpaikoista kaksi kolmasosaa. Näistä liki joka neljäs oli kaupan alalla. Teollisuuden puolelta teknologiateollisuus on volyymiltään merkittävin kesätyöllistäjä.  Tiedot perustuvat EK:n henkilöstö- ja koulutustiedusteluun sekä jäsenliittojen asiantuntijoiden näkemyksiin.

– Viime vuoden kesätöiden määrä oli iloinen yllätys, toteaa EK:n johtaja Ilkka Oksala, EK:n tavoitteena on saada vielä parannusta ensi kesäksi, jolloin yritykset tarjoaisivat peräti 130 000 kesätyöpaikkaa. Tavoite voi olla optimistinen, mutta yhdessä voimme tehdä työtä ja vaikuttaa tavoitteen toteutumiseen.

Vastuullinen kesäduuni –kampanja muistuttaa ja rohkaisee työnantajia tarjoamaan kesätöitä, tukee nuoria niiden hakemisessa ja tarjoaa molemmille konkreettisia työkaluja yhdessä onnistumiselle.

Epävarmuutta tavoitteen toteutumiseen tuo myös se, että joillain aloilla neuvottelut Tutustu työelämään ja tienaa -mallin käytöstä ensi kesänä ovat kesken.

Tutustu työelämään ja tienaa -malli on peruskoululaisille ja lukiolaisille suunnattu kesätyömalli, joka perustuu työmarkkinakeskusjärjestöjen yhteiseen suositukseen. Nuorten työllistämistä on mallissa helpotettu siten, että kahden viikon työstä maksetaan tes-palkkamääräyksistä poiketen korvaus, jonka suuruus 335–345 € alasta riippuen. Sen kautta työllistyö vuosittain noin 20 000 nuorta.

EK haastaa yritykset mukaan Vastuullinen kesäduuni -kampanjaan

EK on mukana T-Median ja Taloudellinen tiedotustoimisto TAT:n luotsaamassa Vastuullinen kesäduuni –kampanjassa, joka haastaa työnantajat tarjoamaan 14–29-vuotiaille nuorille enemmän ja laadukkaampia kesätyöpaikkoja.

Vastuullinen kesäduuni 2018 -kampanjan muita pääyhteistyökumppaneina toimii Telia, Destia, Varma, S-ryhmä, Metsä Group, Barona, Kraton Chemical, Kojamo sekä Oikotie Työpaikat. Kampanjassa on mukana jo yli 400 suomalaista kesätyönantajaa.