EK Turun kirjamessuilla: Hyvä lukutaito auttaa myös työn murroksessa

05.10.2018

Työn murros tulee muuttamaan monia asioita. Lukutaidon merkitys ei kuitenkaan vähene. Päinvastoin – sen merkitys kasvaa. Luku-, kirjoitus- ja laskutaito ovat perustaitoja, joilla on suuri merkitys niin jatko-opintojen, elämänhallinnan kuin jatkuvan oppimisen perustana.

– Lukutaito on oppimisen perusta ja kieli ajattelun väline. Meistä tuskin kukaan ajattelee, että oppiminen tai ajatteleminen olisivat toisarvoisia taitoa tulevaisuuden työelämässä, EK:n osaamis- ja koulutusasioista vastaava johtaja Riikka Heikinheimo arvioi.

Suomi on saanut mainetta maailmalla hyvästä menestyksestä Pisa-tutkimuksissa. Sijoitus on kuitenkin heikentynyt ja erityisesti heikkojen lukijoiden määrä on kasvanut. Mitä lukutaidon edistämiseksi sitten voitaisiin tehdä? Ja kenen kuuluu toimia. Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, vararehtori Tarja Ruohonen Turun normaalikoulusta näkee, että lukutaidon edistäminen on koko yhteiskunnan asia.

– Aikuisten lapsilleen tarjoama lukemismalli on tärkeää. Tiedämme, että myös aikuisten lukeminen on vähentynyt. Istu sohvalle lapsen ja kirjan kanssa. Se, että vanhemmat lukevat lapselle, houkuttelee lasta tarinoiden maailmaan, Ruohonen kannustaa.

Mitä sitten kouluissa voidaan tehdä? Paljonkin, mutta Ruohosella on hyväksi koettu vinkki Turun normaalikoulusta.

– Yhtenä päivänä viikossa 45 minuutin ajan kaikki lapset lukevat koulussa kirjaa. Ihan vain lukutaidon vuoksi.

Niin Heikinheimo kuin Ruohonen ovat yhtä mieltä siitä, että lukutaito on myös keskeinen demokratiataito. On tärkeää, että ymmärrämme miten yhteiskunta toimii ja uskomme, että voimme itse vaikuttaa asioihin.

– Kun oikeaa ja väärää tietoa on koko ajan enemmän tarjolla, meillä tulee olla keinoja erottaa nämä toisistaan ja ymmärtää, mikä siitä kaikesta on oleellista, pohtii Riikka Heikinheimo.

Elinkeinoelämän keskusliitto järjesti perjantaina 5.10. Turun kirjamessuilla keskustelun, jonka teemana oli Lukutaito tulevaisuuden menestystekijänä. Aiheesta keskustelivat Riikka Heikinheimo EK:sta ja äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, vararehtori Tarja Ruohonen Turun normaalikoulusta. Keskustelun juonsi kirjailija ja lukutaitofoorumin puheenjohtaja Juha Itkonen.