EK:n Oksala: Sote-lait täyttävät tavoitteet, uudistus vihdoin toteutettava

30.06.2016

Sote-uudistuksen tavoitteet on mahdollista saavuttaa maan hallituksen lakiluonnoksilla, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton työelämäjohtaja Ilkka Oksala.

Elinkeinoelämän keskusliiton työelämäjohtaja Ilkka Oksala katsoo, että sote-uudistus on mahdollista toteuttaa maan hallituksen antamien sote-lakiluonnosten avulla.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on merkittävä parannus nykyiseen järjestelmään verrattuna. Uudistusta on valmisteltu useiden hallitusten toimesta ja siinä on aina epäonnistuttu. Nyt kun onnistumisen edellytykset ovat olemassa, pitää uudistus viedä maaliin, toteaa johtaja Ilkka Oksala.

Uudistus kannustaa maakuntia ja palvelujen tuottajia toimimaan nykyistä tarkoituksenmukaisemmin.

– Uudistuksessa on kannustavia elementtejä, kuten palvelujen järjestäjän ja tuottajan roolien eriyttäminen, asiakkaiden valinnanvapaus sekä rahoituksen kytkeminen julkisen talouden kantokykyyn, toteaa Oksala.

Asiakkaiden valinnanvapauden toteutuksesta ja monikanavaisen rahoituksen yksinkertaistamisesta ei ole vielä lakiluonnoksia. Hallituksen linjaukset näistä saavat Oksalta kuitenkin myönteisiä arvioita.

– Työterveydenhuollon aseman säilyttäminen ja sen korvausten kehittäminen siten, että ne edistävät työkykyä ja ennaltaehkäisevät sairauksia, on perusteltu ratkaisu, lisää Oksala.

Hän kiittelee maan hallitusta, että sote-uudistuksen laajaan lakiluonnoskokoelman annettiin tilaisuus tutustua jo ennen virallista lausuntokierrosta. Elinkeinoelämän keskusliitto esittää näkemyksensä Sote-uudistuksen yksityiskohdista, kun varsinainen lakiluonnos tulee lausuntokierrokselle elokuussa 2016.