EK:n Yrittäjävaltuuskunta toi yrittäjäjärjestöt samaan pöytään
EK:n pk-vaikuttajat pohtivat kesäkokouksessaan 25.8. uusia väyliä kasvuun ja kansainvälistymiseen. Paikalla olivat myös Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari ja Perheyritysten liitto, joiden kanssa haettiin yhteistyön ja työnjaon edellytyksiä.
EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Kari Jussi Aho valotti EK:n vaikuttamistyön tulevia painotuksia. Yrittäjyys on jo varsin hyvässä nosteessa, mutta nyt on oikea aika avata rakentavaa ja laajapohjaista keskustelua myös omistajuuden merkityksestä. EK:n hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Mattila muistutti EK:n sitoutuneen uuden strategiansa kautta nostamaan pk-yritysten toimintaympäristö vähintään muiden Pohjoismaiden tasolle.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo lupasi yrittäjille ennakoitavuutta. Negatiivisia yllätyksiä ei ole hallituskauden aikana tulossa, eikä yrittäjyysverotusta kiristetä. Toimintaympäristön kilpailukykyä kehitetään myös omistamisen kannalta, Orpo lupasi
Startup-vaikuttaja Marianne Vikkula kertoi Slush-ilmiön maailmanvalloituksesta. Vientituotteena ei ole pelkkä startup-konferenssi, vaan kokonainen yrittäjyysasenne ja sitä kannatteleva yhteisöajattelu. Slush on silti vain jäävuoren huippu, Vikkula muistutti. Hienoinkin tapahtuma kestää vain 3 päivää, loput 362 päivää ovat paljon ratkaisevampia.
Kesäkokouksen päähenkilöitä olivat Yrittäjävaltuuskunnan jäsenet itse. Yksi heistä oli Pasi Pitkänen (Kumoni Oy). Hän kertoi rakennusalan ilmiöstä, jossa ilahduttavan moni pk-sektorin ”pienistä” yrityksistä on noussut ”keskisuuriksi” viimeisten 5 vuoden aikana. Pitkäsen mukana on hyvä, että kesäkokouksen teemana on kasvun ohella yrittäjäjärjestöjen yhteispeli. Sitä todella tarvitaan – esimerkkinä vaikkapa ajankohtainen maankäyttö- ja rakennuslaki, jossa SY ja EK:n liitot toimivatkin hyvin yhteen.
Apteekkari Merja Kahela (Aurinko Apteekki) kuvaili, kuinka voimakkaasti sääntely vaikuttaa kasvun ja kansainvälistymisen edellytyksiin apteekkialalla. Valtio ohjaa hintakehitystä ja liikevaihdon kasvattaminen riippuu STM:n säästötavoitteista. Viennin avaaminen taas vaatisi lainsäädännön muutoksia.
Toimitusjohtaja Tom Kaisla (Eilakaisla Oy) muistutti kasvunäkymien vaihtelevan paikkakunnasta riippuen. Tilanne Mikkelissä poikkeaa paljon pääkaupunkiseudusta tai vaikkapa Oulusta. On myös oltava realistinen kasvun lähtötasosta. Takana on 10 kituliasta vuotta eli nyt ollaan vielä kaukana takamatkalla. On otettava kova kiri, jotta päästään edes verrokkimaiden kanssa samalle lähtöviivalle. Tämä edellyttää toimia, joilla kotimaisessa toimintaympäristössä päästään kilpailijamaiden tasolle etenkin yrittämisen ja riskinoton kannustimien suhteen. Siihen tähdättäessä hallituksen toimet ovat avainasemassa.
Kesäkokous huipentui Yrittäjänvaltuuskunnan varapuheenjohtaja Jukka Nummen moderoimaan paneeliin, jossa EK, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari ja Perheyritysten liitto hakivat yhteistä agendaa. Aihe on noussut kentältä: jäsenyritykset odottavat, että järjestöt pelaisivat tehokkaasti yhteen ja hyödyntäisivät synergiat yrittäjien hyväksi. Yhteistä säveltä löydettiinkin monessa asiassa. Konkreettisin yksimielisyys liittyi verotukseen: kaikki neljä järjestöä sitoutuivat toimimaan osinkoverotuksen kiristämistä vastaan.