Epävarmuus Kiinan kehityksestä painaa pörssikursseja
Kiinan pörssissä on viime päivät eletty synkissä tunnelmissa. Päätöslukema oli eilen 9 % edellisen päivän alle. Lasku jatkui Shanghain pörssissä aamulla, kurssilasku oli kauppaa aloitettaessa noin 4 %.
Shanghain pörssissä on vain kotimaisia sijoittajia, mutta maailman pörsseissä oli siitä huolimatta suuria laskuja: New York putosi 4 % ja Euroopan laajuinen FTS Eurofirst laski 5 %. Helsingissäkin kurssit heikkenivät 5 %.
Paniikki ei perustu niinkään viime päivien tapahtumiin kuin yleiseen epävarmuuteen Kiinan talouskehityksestä. Maan ulkomaankaupassa on käyty jopa miinuksella, mitä voi pitää jo hyvin epäkiinalaisena kehityksenä. Myös teollisuustuotanto on hiipunut jo pitkään, mutta kasvu on edelleen noin 5 % tasolla. Kokonaistuotannossakin vauhti on hitaampaa, vaikka lukemat sinnittelevät edelleen noin 7 % tasolla.
– Kansainväliset reaktiot kertovat siitä, että Kiina määrää pitkälle maailmantalouden kasvun. Kyse ei ole vain maan tuontikysynnän vähenemisestä vaan myös maassa toimivien, alun perin ulkomaisten yritysten, kasvun hiipumisesta. Vanhat teollisuusmaat ovat monin sitein kytkeytyneet Kiinaan ja ovat sen kasvusta riippuvaisia, selvittää EK:n ekonomisti Juha Vartia.
Pörssikurssit olivat kohonneet Kiinassa korkealle ja osin elvytyksen ansiosta. Pudotus realistisemmalle tasolle oli näin odotettavissa. Pörssien kuohunnalla ei ole välitöntä kytköstä reaalitalouden kehitykseen, ja ennusteiden mukaan talouden kasvu jatkuu.
Vartian mukaan Kiinan yleistä kasvua pönkittävät kuitenkin valtavat investoinnit, jotka eivät voi jatkua loputtomiin. Investointiaste on kestämättömän korkealla, noin 45 % tasolla.
– Myös suomalaisilla yrityksillä on tässä paljon pelissä, sillä nämä investoinnit ovat olleet myös Suomen metallialan yrityksille tärkeä kysynnän lähde.