Erica Martin: ”Verkostoituminen ja proaktiivinen ote ovat avain työnhaun onnistumiseen!”
”Peräänantamaton asenne, kova työ ja proaktiivinen ote ovat olleet minun keinoni onnistua suomalaisilla työmarkkinoilla”, sanoo LUT-yliopistosta valmistunut Fulbright-stipendiaatti Erica Martin. Häntä haastatteli EK:n amerikkalainen korkeakouluharjoittelija Anna Bogdan osana #STAYinFinland-hankettamme.
Äskettäin LUT-yliopistosta valmistunut Erica Martin muutti Yhdysvalloista Suomeen Fulbright-stipendiaattina vuonna 2019. Hän tuli Suomeen suorittamaan maisterin tutkintoa kansainvälisen markkinoinnin johtamisessa. Hän tutki opinnäytetyössään sosiaalisen median roolia kauppakamarien palveluiden markkinoinnissa. Valmistuttuaan Martin rekrytoitiin markkinoinnin harjoittelijaksi Airbus Defence and Space Oy:hyn.
Proaktiivinen ote verkostoitumiseen
”Suomeen saapuessaan kansainväliset nuoret eivät tunne täällä ketään – kaikki alkaa nollasta. On kova paikka luoda parissa vuodessa samanlaiset verkostot kuin paikallisilla suomalaisilla.”
Martinin ensimmäinen työpaikka löytyi ns. hiljaisilta työmarkkinoilta. LUT-yliopiston järjestämän yritysvierailun aikana hän erottui joukosta tunnistamalla yrityksen kiinnostuksen Yhdysvaltojen markkinoita kohtaan. Keskustelu oli luontevaa aloittaa kertomalla omasta myynnin ja markkinoinnin kokemuksesta kotikentällä Yhdysvalloissa.
Tutkinnon suoritettuaan Martin palasi työmarkkinoille etsimään mahdollisuuksia jäädä asumaan ja työskentelemään Suomeen.
”Hain ahkerasti eri työpaikkoja. Työmarkkinoilla oli ankara kilpailu, ja korona vähensi mahdollisuuksia entisestään. Puhun suomea mutta korkeintaan keskitasoisesti. Siksi täkäläiset opiskelijat ovat työnhaussa etulyöntiasemassa, vaikka yritys markkinoisi palvelujaan vain muutamalle suomalaiselle asiakkaalle.”
Martin oli kuullut Airbusin puolivuotisesta harjoitteluohjelmasta ja tiesi, että Suomessa toimiva monikansallinen yritys tarjoaisi mielellään harjoittelupaikan kansainväliselle opiskelijalle.
”Työuransa alkutaipaleella olevia nuoria oli paljon ja jokainen yritti erottua joukosta”.
Peräänantamaton asenne, kova työ ja proaktiivinen ote ovat olleet Erica Martinin keino onnistua työnhaussa Suomessa. Hän esimerkiksi hakeutui tapaamaan yrityksiä kasvotusten aina kun mahdollista. Kuultuaan Airbusin edustajan saapuvan pitämään luentoa Martin hakeutui paikan päälle, vaikka luento ei kuulunutkaan hänen koulutusohjelmaansa.
Alumnitoiminta voi vahvistaa verkostoja
Martin arvostaa korkealle LUT-yliopiston alumneja ja heidän auttavaista asennettaan opiskelijoita kohtaan. Alumniverkoston kautta myös saa suoria yhteyksiä työelämässä vaikuttaviin suomalaisiin.
”Yliopistojen kannattaisi panostaa vielä enemmän alumnien ja ulkomaisten opiskelijoiden väliseen verkostoitumiseen, sillä se auttaisi myös työnhaussa”.
Martinin työkaverit Airbus Defence and Space Oy:ssä toivottivat hänet heti tervetulleeksi ja tukivat kaikin tavoin. Monikansallisessa yhtiössä kielimuurikaan ei haitannut.
Uuden työn aloittamisessa oli kuitenkin omat haasteensa koronan aikana. Etäyhteyksienkin varassa onnistui kuitenkin järjestää muutaman minuutin juttutuokioita kokousten välissä. Ne ovat sekä hyödyllisiä että hauskoja.
Työkaverit olivat usein paikalla muutamaa minuuttia ennen kokouksen alkua, mitä Martin pitää osoituksena suomalaisten kuuluisasta täsmällisyydestä. ”Oli kiva ehtiä vaihtaa kuulumisia kokousten välissä tai kahvitauoilla. Se helpotti etätyötä ja tarjosi myös mahdollisuuden treenata suomen kieltä”.
”Olisin varmasti saanut helpommin töitä Yhdysvalloista, mutta haluan ottaa haasteen vastaan ja onnistua Suomessa!”
Martinin vinkit työuraa aloittaville:
- Liity yliopistojen, järjestöjen tai ammattiorganisaatioiden verkostoihin kuten Erasmus Student Network tai vaikkapa International Working Women of Finland. Saat neuvoja, vinkkejä, tietoa ja hyödyllisiä kontakteja.
- Pyydä työpaikalla rohkeasti apua! Älä epäröi kääntyä niidenkin puoleen, joita et ole vielä tavannut kasvotusten.
- Jos huomaat työskenteleväsi koko päivän yksin, pyydä päästä kollegojen kokouksiin oppimaan uutta ja vaihtamaan ajatuksia.
- Jos opiskelet suomea, yritä käyttää kieltä arkipäivän tilanteissa kuten kokousten väleissä ja kahvitauoilla.
Haastattelun teki EK:n amerikkalainen korkeakouluharjoittelija Anna Bogdan osana #STAYinFinland-hankettamme.