Ulkomaalaisia koskevat työntekijäilmoitukset ja työsuhteen päättymisilmoitukset voimaan

Työnantajalla voi olla velvollisuus tehdä työntekijäilmoitus tai työsuhteen päättymisilmoitus Maahanmuuttovirastolle, mikäli hän palkkaa EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevia työntekijöitä tai näiden työt päättyvät. Näiden ilmoitusten tekemisessä on tärkeää huomioida oikeat ajankohdat ja tilanteet.  

Velvoite tehdä ilmoitus ulkomaalaisen työntekijän työsuhteen päättymisestä tuli voimaan tänään keskiviikkona 11.6. 

– Lain valmistelussa olisimme pitäneet parempana säätää tämä ilmoitusvelvollisuus työntekijälle, kuten Tanskassa ja Norjassa on tehty. Tulevaisuudessa parasta olisi automatisoida tiedonkulku työnteon päättymisestä Maahanmuuttovirastolle vaikkapa tulorekisteristä, EK:n asiantuntija Mikko Räsänen painottaa.  

Ohessa keskeiset kohdat työntekijäilmoituksen ja työsuhteen päättymisilmoituksen tekemisestä  

Työntekijäilmoitus – milloin ja miten? 

Kun työnantaja palkkaa työntekijän, jolla on voimassa oleva oleskelulupa ja työnteko-oikeus, esimerkiksi työntekijän oleskelulupa tai perhesiteen perusteella myönnetty lupa, työnantajan on tehtävä työntekijäilmoitus. On hyvä tietää, että ilmoitus voidaan tehdä myös niin sanotusta puitesopimuksesta keikka- tai vuokratyöhön. Tämä tarkoittaa, että yksi työntekijäilmoitus riittää kattamaan kaikki puitesopimuksen mukaiset työt. 

Ilmoituksen voi tehdä helposti Työnantajan Enter Finland | Maahanmuuttovirasto -palvelussa. Asioivalla henkilöllä tulee olla Suomi.fi -sivuston valtuutus edustaa työnantajaa. Mikäli palvelun käyttö ei onnistu, vaihtoehtona on täyttää lomake Ilmoitus työsuhteen päättymisestä. Tämä lomake on myös saatavilla Maahanmuuttoviraston sivuilla www.migri.fi, ja sen voi lähettää paperimuodossa. 

Työntekijäilmoitusta ei tarvitse erikseen tehdä, jos työnantaja on ilmoittanut työehdot työntekijän oleskelulupahakemukseen.  

Työsuhteen päättymisilmoitus – mitä ja miksi? 

Jos työntekijä ei aloita työntekoa, hänen työsuhteensa päättyy tai hän lopettaa työnteon ennen työnteon perusteella myönnetyn oleskeluluvan voimassaolon päättymistä, työnantajan on tehtävä työsuhteen päättymisilmoitus. Tämä on tehtävä 14 vuorokauden kuluessa tapahtumasta. 

Ilmoitusvelvollisuus koskee ainoastaan töitä, joiden voimassaoloon oleskelulupa perustuu. Lupa voi olla esimerkiksi työntekijän tai erityisasiantuntijan oleskelulupa. Mikäli työntekijä on tehnyt lisätöitä, mutta varsinainen työsuhde jatkuu, päättymisilmoitusta ei tarvitse tehdä. Työsuhteen päättymisilmoituksen tekemisen laiminlyönnistä voidaan määrätä sakkorangaistus. 

Milloin ilmoitusta ei tarvitse tehdä? 

Työsuhteen päättymisilmoitusta ei vaadita, jos oleskelulupa ei perustu työntekoon. Tavallisimmin kyse voi olla opiskelijan tai perheenjäsenen työnteosta. Myöskään kausityöluvalla tai tilapäisen suojelun oleskeluluvalla työskennelleestä ei tarvitse tehdä ilmoitusta. Määräaikaisen työsuhteen päättymisestä ei ole tarpeen tehdä ilmoitusta, mikäli työsuhde päättyy samaan aikaan kuin työntekijän oleskelulupa. Myöskään lomautuksista ei tarvitse tehdä ilmoitusta. 

Mikäli työnantaja on tehnyt Maahanmuuttovirastolle ilmoituksen ns. puitesopimuksesta, ei yksittäisten töiden päättymisestä ole tarpeen tehdä erillisiä ilmoituksia. 

Tarkemmin työnantajan velvollisuuksista löytyy Maahanmuuttoviraston sivuilta: Työnantajan rooli ja velvollisuudet | Maahanmuuttovirasto