EU:n ja USA:n teknologiakumppanuudessa käytännön askelia eteenpäin

08.06.2023

EU:n ja USA:n välinen kauppa- ja teknologianeuvosto saavutti Luulajan kokouksessaan edistysaskelia liittyen 6G-teknologiaan ja tekoälyyn sekä standardointiin.

Trade and Technology Council (TTC) on EU:n ja USA:n tärkeä yhteistyöfoorumi, jolla osapuolet koordinoivat kauppa-, talous- ja teknologiayhteistyötä. Viime viikolla EU-puheenjohtajamaa Ruotsi isännöi kyseisen kauppa- ja teknologianeuvoston kokousta Luulajassa.

Vaikka suuria läpimurtoja ei saavutettu eikä IRA-kiistassa päästy eteenpäin, oli esillä useita Suomen elinkeinoelämän kannalta merkittäviä asioita.

Kokouksen tärkeimmät tulokset liittyvät 6G-teknologiaa ja tekoälyä koskevaan yhteistyöhön sekä standardointiin ja teknisiin tarkastuksiin:

  • EU ja USA julkaisivat 6G:n kehittämiselle transatlanttisen vision. 6G on ollut vahvasti esillä kevään aikana muun muassa ulkoministeri Blinkenin Suomen vierailulla, jolloin allekirjoitettiin Suomen ja Yhdysvaltojen 6G-julkilausuma ja G7-kokouksessa Hiroshimassa.
  • Tekoälyn standardeja ja riskejä koskevaa yhteistyötä syvennetään. Keskiössä ovat generatiivisen tekoälyn järjestelmät ja tekoälyn hyödyntäminen yhteiskunnallisesti tärkeillä sektoreilla kuten ilmastonmuutos, terveydenhuolto ja energia. Myös kuorma-autojen ja linja-autojen lataamista koskevasta yhteisestä standardista päästiin sopimukseen.
  • Vaatimustenmukaisuuden arviointia pyritään helpottamaan tietyillä keskeisillä aloilla, kuten koneissa. Tämä on Suomen elinkeinoelämälle erittäin tärkeää, sillä erilaiset koneet ja laitteet ovat merkittävä vientituotteemme Yhdysvaltoihin.
  • Vastavuoroisen tunnustamisen sopimusta (Mutual Recognition Agreement, MRA) laajennettiin koskemaan ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden lisäksi myös eläinlääkkeitä. Samoin päivitettiin merenkulunlaitteita koskevaa vastavuoroista tunnustamista. Näillä vähennetään viranomaisten tekemiä päällekkäisiä tarkastuksia.

EK pitää elintärkeänä, että EU tiivistää kauppasuhteita samanmielisten maiden kanssa. Siksi toivomme myös teknologiakumppanuuden etenevän USA:n kanssa, kauppapolitiikan asiantuntija Heli Siikaluoma sanoo.

”Näkyviä nopeita voittoja ei ole näköpiirissä, mutta sen sijaan on mahdollista lisätä konkreettista yhteistyötä esimerkiksi 6G:ssä, tekoälyssä, kvanttiteknologiassa ja tarkastusten vähentämisessä. Juuri tähän suuntaan Luulajan kokouksessa liikuttiin. Toki perimmäisenä tavoitteena on se, että EU:n ja USA:n välillä saataisiin tulevaisuudessa käynnistettyä neuvottelut myös perinteisestä vapaakauppasopimuksesta.”