Globalisaatio tiputtanut hintoja rajusti – palkalla saa nyt paljon enemmän

Paljon parjattu globalisaatio on parantanut meidän suomalaisten ostovoimaa rajusti. Palkalla saa paljon enemmän. Palkat ovat nousseet reippaasti ja kun kansainvälinen työnjako on tiputtanut hintoja syntyy lopputuloksena parantunut ostovoima.

Nämä faktat todistavat ihan päinvastaista mitä populistit USA:ssa, Englannissa tai Suomessa ovat väittäneet. Tiedot selviävät Ylen teettämästä tutkimuksesta, jonka olisi suonut saavan paljon enemmän julkisuutta.

Auto maksaa vain puolet siitä mitä se maksoi vuonna 1996. Palkat ovat nousseet tuona aikana 86% samaan aikaan kun auton hinta on pysynyt samana. Vaikka kuluttajasta tuntuu, että bensa maksaa aina vaan enemmän, näin ei ole, kun palkkojen nousu otetaan huomioon. Bensa on 15% halvempaa kuin vuonna 2005.

Matkapuhelinten hinnoissa vertailu ulottuu vuoteen 2005 ja siitä vuodesta hinnat ovat tippuneet 90%.

Vaatteiden hinnoissa näkyy Kiina-ilmiö. Naisten vaatteiden hinnat ovat tippuneet 55% kolmessakymmenessä vuodessa ja miesten jopa 59%.

Luetteloa voi jatkaa lihalla, oluella tai vaikkapa ulkomaan lentojen hinnoilla. Sääntelyn vapauttaminen on tiputtanut lentolippujen hintoja kolmessakymmenessä vuodessa 51%. Tämän tietää matkailija ja erityisesti nuoret, joiden matkustaminen on aivan eri luokkaa kuin aikanaan.

Mutta on joukossa yksi selkeä poikkeus – terveydenhoitopalvelut. Sairaanhoitopalvelut on nousseet 30 vuodessa 87 prosenttia ja hammashoito nyt 50% kalliimpaa kuin vuonna 2005. Myös alan kustannukset – julkisen ja yksityisen – ovat hilautuneet hiljalleen lähelle toisiaan.

Ylen teettämä tutkimus on vaikeaa luettavaa niille, jotka ovat uskotelleet kansaisille, että rajojen sulkeminen olisi parasta meille suomalaisille. Samaa todistaa myös Bertelsman Stiftungin tutkimus, joka osoittaa Suomen olevan yksi globalisaatiosta hyötyneistä maista. Suomi elää viennistä ja globalisaatio on laskenut hintoja suhteessa palkkoihin.

Vaikka faktat ovat näin väistämättömiä ei uhkia ja pelkoja tule väheksyä. Muutos on aina haastava tai pelottava ja siksi politiikan tehtävänä on pitää kaikki mukana.

Globalisaation rinnalle muutostekijänä on noussut tekoäly, joka muuttaa kaikkia toimialoja. Senkin osalta hallittu hyödyntäminen vahvistaa talouskasvua ja luo uusia työpaikkoja. Elinikäinen opiskelu on paras lääke tekoälyn haasteisiin.