Häkämies bloggaa: Onko Suomella varaa lykätä hallituksen muodostamista?
Tunnetusti Suomella on edessään tiukka vaalikevät. Eduskunta- ja EU-vaalit ovat kuukauden sisällä toisistaan ja liikkeellä on aiheellista huolta äänestysprosentista. Alimmillaan äänestysprosentti EU-vaaleissa jäi vuonna 1999 31 prosenttiin. Silloin syyksi epäiltiin kesän yllätyshellettä, joka piti ihmiset mökeillään. Toivottavasti nyt ei käy noin – siis että syystä tai toisesta äänestysprosentti jää yhdeksi Euroopan alhaisimmista Euroopassa, maassa joka on EU-myönteisimpiä.
Julkisuuteen on levinnyt tieto, että hallituksen muodostaminen siirretään suosiolla yli EU-vaalien. Tämä siitä syystä, että eduskuntavaaleissa annetut lupaukset joudutaan panemaan roskakoriin. What!
Nyt tiedossa olevan aikataulun mukaan hallituksen tunnustelija saisi mandaatin muilta puolueilta 26.4. ja näin ollen erilainen tunnustelu ja hallitusohjelman muodostamisessa tietoisesti viivytellään kuukausi eli yli EU-vaalien, jotka ovat 26.5.
Viivyteltäisiin siitä huolimatta, että Suomea, uusia ministereitä ja muuta hallintoa odottaa Suomen EU-puheenjohtajuus. Tämä puolen vuoden urakka on vaativa harjoitus, eikä sen onnistumista saisi vaarantaa. Tällä viivytystaktiikalla hallituksen muodostamiseen jäisi vähän reilu kuukausi aikaa ja se ei ole paljon se. Ei ainakaan tällä hetkellä näkyvissä olevan vaalituloksen valossa.
Toinen ihmetyksen aihe viivytykseen on sen perustelu. EU-vaaleissa ei haluta kertoa tulevan hallituksen ohjelmasta ja selittää petettyjä lupauksia. Tässä ajatuksessa on sisällä se, että puolueet havittelevat voittoa vaaleissa ja tämä tavoite pyhittää keinot. Siitä ei kuitenkaan haluta kertoa ennen EU-vaaleja.
Tuntuu aika lailla uskomattomalta, että maan hallituksen muodostamisessa tietoisesti viivytellään tilanteessa, jossa maa monista syistä tarvitsee toimintakykyisen hallituksen. Ja kun neuvottelut muutoinkin ovat vaikeat ja aikaa hallituksen muodostumiseen ja sen ohjelman laadintaan tarvitaan, ei aikaa tulisi tärvätä viivyttelyyn.
Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen mahdollisimman pian vaalien jälkeen. Maailma tarjoaa meille vain epävarmuuksia, siksi odotamme vakautta kotimaassa. Siihen paras lääke on vahva toimintakykyinen hallitus, joka laittaa työllisyyden ykkösasiakseen. Tämä on ainakin yritysten edun mukaista.
Toivottavasti olen väärässä ja hallituksen muodostamisessa edetään ripeästi ja että meillä on toimintakykyinen hallitus hyvissä ajoin ennen pj-kauden alkua. Olen mielelläni väärässä.