Jorge Córdova, TELUS International: ”Meidän on autettava suomalaisia työpaikkoja kansainvälistymään”  

06.10.2021

”Harjoittelupaikat Suomessa ovat elintärkeitä opiskelijoille ja elinkeinoelämälle. Jos kansainvälisille opiskelijoille ei ole harjoittelupaikkoja, heillä ei ole mitään syytä jäädä Suomeen”, sanoo oikeustieteen opiskelija ja projektikoordinaattori Jorge Córdova.

Meksikosta kotoisin oleva Jorge Córdova on asunut Turkissa, Isossa-Britanniassa ja vuodesta 2018 lähtien Suomessa.

Hän on suorittanut oikeustieteen kandidaatin tutkinnon ja hankkinut työkokemusta vero-oikeudesta ja vaalijärjestelmästä Meksikossa. Córdova päätti jatkaa opintojaan kansainvälisen yritysoikeuden maisteriohjelmassa Helsingin yliopistossa muutettuaan Suomeen vaimonsa kanssa.

Yritykset ja yliopistot: auttakaa kansainvälisiä opiskelijoita löytämään harjoittelupaikkoja

Monen muun kansainvälisen opiskelijan tavoin Córdova ei löytänyt harjoittelupaikkaa saadakseen työkokemusta Suomessa. Cordovan viesti on sama kuin monen muunkin ulkomailta muuttaneen opiskelijan: tarjolla on vain vähän harjoittelupaikkoja, joissa ei tarvita suomen kielen taitoa, ja kilpailu niistä on kovaa. Jos jo harjoittelupaikan löytäminen tuntuu mahdottomalta, opiskelijat menettävät motivaationsa etsiä työtä Suomesta.

”Harjoittelupaikat Suomessa ovat ratkaisevan tärkeitä opiskelijoille ja elinkeinoelämälle. Jos kansainvälisille opiskelijoille ei ole harjoittelupaikkoja, heillä ei ole mitään syytä jäädä Suomeen.”

Suomalaisilla oppilaitoksilla on keskeinen rooli harjoittelumahdollisuuksien luomisessa kansainvälisille opiskelijoille, varsinkin kun kansallisena tavoitteena on pitää opiskelijat Suomessa valmistumisen jälkeen.

Työpaikkailmoitusten selaaminen verkossa ei riitä

Córdovan kokemuksen mukaan Suomen työmarkkinoilla tarvitaan motivaatiota, sitkeyttä ja onnea. Aktiivisuus ja jokaisen mahdollisuuden hyödyntäminen ovat erityisen tärkeitä. Córdova osallistui kotoutusohjelmiin heti Suomeen saavuttuaan.

Hänen ensimmäinen työpaikkansa Suomessa ei ollut hänen omalta alaltaan. Työ ravintolapäällikkönä kuitenkin opetti hänelle paljon suomalaisesta työelämästä ja kansainvälisen työpaikan johtamisesta. Se myös piti yllä motivaatiota työnhakuun.

Kun työpaikkoja alettiin sulkea koronaviruspandemian vuoksi, Córdova haki uutta työpaikkaa entistäkin aktiivisemmin.

Córdova kuuli verkostonsa kautta, että Lionbridge haki espanjantaitoista työntekijää. Lionbridge on kansainvälinen käännös- ja lokalisointitoimisto. Tätä haastattelua tehtäessä TELUS International oli ostanut Lionbridgen AI-liiketoimintayksikön, joka on erikoistunut auttamaan yrityksiä kehittämään tekoälyä tiedonkeruun avulla, ja Córdova oli aloittamassa työtään TELUS Internationalin tekoälyyn perustuvista dataratkaisuista vastaavana projektikoordinaattorina.

Erilaisuuden takaa paljastuu yhtäläisyyksiä

Koska Lionbridge on kansainvälinen yritys ja sen työkieli on englanti, Córdova on saanut kokea kansainvälisen työympäristön hyödyt: tiimeissä on ihmisiä kaikkialta maailmasta, ja yhteisen työkielen ansiosta kaikki tuntevat kuuluvansa joukkoon.

Córdovan mukaan on ollut mittaamattoman arvokasta tavata joka päivä ihmisiä kaikkialta maailmasta. Se on auttanut ymmärtämään, miten tärkeää on sopeutua. Vuorovaikutus eri kulttuureista tulevien työntekijöiden kanssa niin Lionbridgessä kuin aiemmin ravintolapäällikkönä on puolestaan opettanut Córdovalle, että kulttuuri vaikuttaa työpaikan arjessa.

Kansainvälisessä työpaikassa Córdova pystyi myös tunnistamaan eroja suhteessa suomalaisiin organisaatioihin.

”Suomalaiset rakastavat kokouksia”, Córdova nauraa. Suomalaisten kokousinto on osoittautunut hyödylliseksi etätyössä. Córdova aloitti työnsä Lionbridgessä pandemian aikana, ja kokoukset tekivät arjesta sosiaalisempaa.

Córdovan vinkit työnhakuun Suomessa:

  1. Sitkeys on tärkeää: Työpaikan löytäminen ulkomaalaisena Suomessa on vaikeaa. Ole avoimella mielellä: tutki ja hyödynnä kaikki mahdollisuudet. Et voi koskaan tietää, mitä ne tuovat tullessaan.
  2. Rakenna verkostoja: Ei ole kyse vain siitä, kenet sinä tunnet, vaan myös siitä, mitä he ajattelevat sinusta. Ensivaikutelmalla on merkitystä!
  3. Pidä yllä motivaatiota: Työnhaku voi olla pitkä prosessi. Luota siihen, että sitkeys palkitaan. Kaikki hyödyt eivät näy heti – tuloksia voi tulla vasta ajan myötä.
  4. Kun saat työpaikan, ole joustava: suomalaisten työpaikkojen kansainvälistyminen vaatii työtä molemmilta osapuolilta.

Haastattelun on tehnyt EK:n amerikkalainen kesäharjoittelija Anna Bogdan.

Tämä artikkeli on luettavissa myös englanniksi