Jouni Hakala bloggaa: Talous kasvaa – jos on kasvavia pk-yrityksiä

16.06.2017

Pk-sektorille pitää tarjota yli vaalikausien ulottuva näkymä siitä, että Suomessa kannattaa laajentaa yritystoimintaa ja palkata lisää väkeä. Muutoin kasvupotentiaali ei pääse konkretisoitumaan, kirjoittaa EK:n PK-johtaja.

Jouni Hakala

Jouni Hakala johtaa EK:n Yrittäjyys ja elinkeinopolitiikka -vastuualuetta.

EK:n juuri ilmestynyt Pk-Pulssi vahvistaa kuvaa talousnäkymien kääntymisestä paremmaksi. Pk-yritykset uskovat kysynnän kasvuun. Tämä on myönteistä pitkän kuivan kauden jälkeen.

Kasvukuvan paranemisesta huolimatta suuri osa yrityksistä tyytyy asemien säilyttämiseen. Omistajanvaihdosten patokin vähentää kasvuhalua. On luonnollista, että riskinottohalu vähenee, jos yrityksen omistaja pohtii myyntiä tai jopa lopettamista.

Työllisyystavoitteiden saavuttamiseksi juuri kasvuhaluiset yritykset ovat avainasemassa, sillä niillä olisi tarvetta palkata lisää väkeä. Yksinyrittäjien määrä on ollut nousussa, mutta samaan aikaan työnantajayritysten joukko laskussa. Ilman työnantajia ei niitä työpaikkojakaan tule.

Kasvuhalukkuus ja sitä seuraava työllistämiskyky edellyttävät uskoa tulevaisuuteen. Tulevaisuudenuskon vahvistamiseen tarvitaan luottamusta hyvään ja pitkäjänteisesti kasvua, riskinottoa ja omistamista turvaavaan toimintaympäristöön.

Parhaillaan rakennetaan maakunnallisia kasvupalveluita ja valtio trimmaa Team Finland – verkostoa muodostamalla uuden Business Finland-toimijan. Tavoitteena on mm. tuplata pk-yritysten vienti. Nämä ovat työkaluja, joilla voidaan edesauttaa pk-yritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Kummassakin tapauksessa yrittäjiä on syytä kuulla muutosten toteuttamisessa ja varmistaa häiriötön asiakaspalvelukyky muutosvaiheessa.

Tärkeintä on kuitenkin vahvistaa ilmapiiriä, jossa yritysten omistajat voivat katsoa luottavaisina tulevaisuuteen – yli vaalikausien.