Ministeri Lindström EK:n pk-päättäjille: Työllistämiskynnystä alas!
Hallitus on tosissaan työelämäuudistustensa kanssa. Normipurku on välttämätöntä, jotta Suomi voi tarttua digi- ja jakamistalouden mahdollisuuksiin, vakuutti oikeus- ja työministeri Jari Lindström EK:n pk-kesäkokouksessa Lahdessa 19.8.
Hallitus on yhä sitoutunut työllisyystavoitteeseensa ja sitä koskevissa toimissa haetaan ministeri Jari Lindströmin mukaan kouriintuntuvia käytännön toimia:
– Pk-yritysten kannalta on olennaista, että saamme helpotettua työllistämiseen liittyviä riskejä. Siksi ajamme läpi mm. koeaikoihin, takaisinottovelvollisuuteen ja työaikaan liittyviä uudistuksia. Ne koituvat lopulta eduksi myös niille palkansaajille, joihin irtisanominen osuu.
Lindström vannoo jakamistalouden, digitalisaation ja muiden uusien kasvuveturien nimiin.
– Lainsäätäjältä vaaditaan avointa ja rohkeaa otetta, jotta emme sääntele hengiltä uusia kasvuversoja. Toki pelikentän on oltava oikeudenmukainen kaikille. Tehdään kuitenkin mieluummin niin päin, että puretaan sääntelyä tasapuolisesti kaikkien osalta kuin nostetaan rajoitukset kaikille yhtä ankariksi!
Kiertotalous – iso asia myös pienille yrityksille
EK:n Yrittäjävaltuuskunnan pk-kesäkokouksen teema oli kiertotalous. Kun luonnonvarat ja muut resurssit pidetään mahdollisimman pitkään käytössä ja jätteen syntyminen minimoidaan, säästetään rinnakkain sekä rahaa että ympäristöä. Puhumattakaan uuden ”kiertävän talouden” avaamista uusista bisnesmahdollisuuksista, joihin EK:n puheenjohtaja Matti Alahuhta kehotti tarttumaan:
– Kiertotalous ei ole iso asia vain isoille yrityksille. Se on mitä suurimmassa määrin myös pk-yritysten mahdollisuus.
– Pk-yritykset työllistävät lähes kaksi kolmasosaa työvoimasta. Ne myös vastaavat yli puolesta Suomessa syntyvästä liikevaihdosta. Kiertotalous on suunta, josta niiden on mahdollista hakea uutta kasvua.
”Yhdessä on aina parempi kuin yksin”
EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Johanna Ikäheimo, Lappset Group, kannusti hakemaan positiivista joukkovoimaa vaikeina aikoina:
– Maailmalla ja Suomessakin on meneillään isoja murroksia. Nyt jos koskaan tarvitaan rakentavaa otetta ja vuoropuhelua. Näytetään siis yhdessä, että elinkeinoelämä osaa rakentaa parhaita mahdollisia kompromisseja ja tarjota uusia ratkaisuja. Yhdessä on aina parempi kuin yksin!
Ikäheimon kanssa samoilla linjoilla oli Domus Yhtiöiden johtaja Pekka Sairanen. Hän tuli hakemaan kesäkokouksesta positiivista virtaa:
– Suomi tarvitsee innostusta ja tekemisen meininkiä. On uskallettava ottaa käytännön askeleet, joilla maa kiritetään kasvuun. Vähemmän retoriikkaa ja enemmän dynamiikkaa!
Työmarkkinoiden pelisäännöt päivitettävä
Keskustelua ehdittiin käydä myös kiertotalousteeman ulkopuolelta. Innofactorin toimitusjohtaja Sami Ensio pohti työmarkkinakysymyksiä Matti Alahuhdan kanssa. Ension mukaan monet pk-kokoluokan it-yritykset ovat päässeet pitkälle paikallisessa sopimisessa, mutta paljon on vielä tehtävää:
– Työmarkkinauudistusten on tarve aiempaa ilmeisempi. Esimerkiksi digitalisaatiosta on täysin mahdollista saada iso suomalainen kasvukärki, mutta työmarkkinaympäristön on oltava kunnossa, jotta uudet mahdollisuudet voidaan hyödyntää. Rakenteet ja puitteet on pakko päivittää ajan tasalle, kun uudet talousmallit ja työmuodot etenevät. Nykyisellään ne hidastavat ja vaikeuttavat uusiin mahdollisuuksiin tarttumista.
Päivän mittaan puitiin ministeri Lindströmin puhetta, joka herätti vahvaa vastakaikua EK:n pk-yleisössä. Myös ravintoloitsija Jarkko Myllymäki (Zipuli Oy) yllättyi:
– Tuntui, että ministeri oli aidosti perehtynyt yrittäjien tarpeisiin. Esimerkiksi normipurkua koskevat tavoitteet ansaitsevat kaiken tuen. Ravintola-alalla kipuillaan mm. joustamattoman alkoholisääntelyn takia. Myös Lindströmin ajamat työmarkkinauudistukset tulisivat tarpeeseen.