Miriam Holstein, Bayer: ”Kansainväliset opiskelijat ovenavaajia uusille markkinoille”

29.09.2021

Suomessa uraa tekevä Bayer Nordicin saksalainen toimitusjohtaja Miriam Holstein uskoo, että henkilöstön monimuotoisuus ja osallistaminen voivat tuoda suomalaisyrityksille monenlaista etua.

”Tavoitteenamme on houkuttaa parhaat osaajat ja pitää heidät yrityksessä. Siksi keskitymme rekrytoinnissa juuri tähän. Kansallisuudella tai syntyperällä ei ole merkitystä – asiantuntemus ja henkilökohtaiset ominaisuudet ratkaisevat”, kuvailee Miriam Holstein.

Holsteinin mukaan vienti-Suomen kannalta on tärkeää, että kansainväliset opiskelijat ja talentit tuovat paitsi asiakasosaamista, myös näkemyksiä uusille ulkomaisille markkinoille menosta.

”Asiakkaiden palvelu parhaalla mahdollisella tavalla alkaa asiakkaiden tarpeiden ja vaatimusten ymmärtämisestä. Tähän kansainväliset nuoret kyvyt voivat tuoda todellista lisäarvoa.”

Monikansallisena yrityksenä Bayer uskoo kansainvälisten osaajien arvoon. Bayer Nordic on esimerkiksi palkannut kansainvälisen harjoittelijan Espoon pääkonttoriinsa, ja yhtiö on sitoutunut pitkäaikaiseen yhteistyöhön mm. Turun yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulujen kanssa. Yhteistyö Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja muiden suomalaisten yliopistojen kanssa lisää opiskelijoiden tietoisuutta Bayerista yhtiönä ja työnantajana. Tämä tarkoittaa esimerkiksi luentojen pitämistä opiskelijoille sekä konkreettista yhteistyötä, jonka kautta yhtiö saa tuoreita ulkopuolisia näkemyksiä.

Holstein uskoo, että suurilla monikansallisilla yrityksillä on jo resurssien puolesta erityinen velvollisuus luoda mahdollisuuksia kansainvälisille opiskelijoille.

Miriam Holsteinin vinkit suomalaisille työnantajille:

  1. Laajenna näkökulmaasi ja ota huomioon, että yrityksesi ja sen työntekijöiden tulisi heijastaa asiakaskuntanne monimuotoisuutta, jotta voitte täyttää asiakkaidenne tarpeet.
  2. Pidä yllä lämminhenkistä ja osallistavaa ilmapiiriä esimerkiksi luomalla uusille kansainvälisille työntekijöille kaverijärjestelmä, jossa nykyiset työntekijät toimivat opastajina. Kansainvälisille työntekijöille on paljon apua siitä, että he voivat kysyä näennäisen yksinkertaisia kysymyksiä, joita kotimaiset työntekijät eivät ehkä koskaan tule ajatelleeksi.
  3. Tee monimuotoisuudesta keskustelunaihe: miten voimme oppia toisiltamme, parantaa nykyisiä käytäntöjä ja olla tietoisia siitä, miten eromme voivat edistää yrityksen kulttuuria?
  4. Holstein suosittelee englantia työkieleksi mahdollisuuksien mukaan. Bayer on vaihtanut työkielen saksasta englantiin, mutta Holstein myöntää, että monikansalliselle yritykselle kielen vaihtaminen on helpompaa. Alku oli hankalaa, mutta nyt yhteisellä työkielellä viestintä sujuu selkeästi tiimien välillä kaikkialla maailmassa.

Haastattelun on tehnyt EK:n amerikkalainen kesäharjoittelija Anna Bogdan.

Kuva: Bayer Nordic
Tämä artikkeli on luettavissa myös englanniksi