Olena Kutsai: Kiovan toimisto valmiina auttamaan suomalaisia yrityksiä Ukrainan markkinoille

17.09.2024

EK ja kauppakamari EastCham ovat yhdessä perustaneet Kiovaan toimiston tänä keväänä. Toimisto auttaa suomalaisia yrityksiä osallistumaan Ukrainan jälleenrakentamiseen ja käynnistämään liiketoimintaa Ukrainassa. On ilo esitellä Kiovan toimiston vetäjä – Olena Kutsai. Hän on laajasti verkostoitunut liike-elämän ammattilainen, jolla on vahvaa kokemusta pk-yritysten sparraamisesta. Olena Kutsai tunnetaan myös korruption vastaisesta työstä. Article in English.

Olena – hienoa saada esitellä sinua suomalaisille yrityksille! Mitä sanot, onko nyt oikea hetki alkaa kartoittaa Ukrainan markkinoita?

Vastaus on kyllä – juuri nyt on syytä lähteä liikkeelle Ukrainan suhteen.

Jälleenrakentamisen prosessi etenee vauhdilla: monet maat ja niiden yritykset ovat jo täällä paikan päällä varmistamassa paikkaansa Ukrainan markkinoilla. Tällaisia aktiivisia maita ovat esimerkiksi Ruotsi, Tanska, Saksa ja Puola.

Ukrainan jälleenrakennusta tehdään sekä pitkällä tähtäimellä että akuutilla aikataululla – esimerkiksi paraikaa talven vasten. Kyseessä on satojen miljardien eurojen jälleenrakennusurakka, jossa vaaditaan laajasti länsimaista osaamista – puhutaan ”maailman suurimmasta rakennustyömaasta”.

Suomalaisilla yrityksillä on valtavasti potentiaalia osallistua jälleenrakennukseen ja saada jalansijaa Ukrainan markkinoilta.

Mitä Ukraina odottaa suomalaisilta yrityksiltä? Missä näet eniten potentiaalia Suomelle?

Ukrainan jälleenrakennuksen slogan on ”build back better, build back greener”. Tämä täsmää täydellisesti Suomen vahvuuksiin!

Suomalaisille yrityksille on kysyntää muun muassa energiatehokkuudessa, infrastruktuurissa ja tietoliikenneverkoissa, vesi- ja jätehuollossa, vihreässä teknologiassa, väestönsuojelussa sekä sairaaloiden, koulujen ja asuinrakennusten rakentamisessa.

Tärkeää on myös se, että pystytte auttamaan meitä kehittymään kohti EU-jäsenyyttä: Ukraina haluaa moderniksi, digitaaliseksi ja ympäristökestäväksi eurooppalaiseksi valtioksi.

Mitä konkreettisia palveluja Kiovan toimisto tarjoaa suomalaisille yrityksille?

Tarjoamme neuvontaa ja opastusta, jotta suomalaiset yritykset saavat jalansijaa Ukrainassa. Meillä on hyvin hallussa paikalliset verkostot. Autamme teitä alkuun täkäläisessä toimintaympäristössä: kuinka ottaa ensi askeleet, löytää oikeat yhteistyökumppanit ja päästä mukaan jälleenrakennusprojekteihin.

EK:n ja sen toimialaliittojen jäsenyrityksille meillä on myös täysin maksuttomia palveluita: webinaareja ja briiffejä sekä henkilökohtaista Teams-neuvontaa ja yritysten vertaissparrausta. (Tarkemmat tiedot alla).

Millaista on yritysten arki Ukrainassa tällä hetkellä? Mihin suomalaisyritysten tulisi varautua Kiovassa?

Arjen työelämä kulkee Kiovassa yllättävänkin sujuvasti, koska olemme näiden vuosien myötä niin tottuneita uuteen normaaliin. Suurimman osan ajasta keskitymme bisnekseen pitkälti kuten ennenkin sotaa. Ilmahälytyksiin meillä on selkeät toimintaohjeet ja turvatoimet. On myös hyvä muistaa, että Kiova on yksi Ukrainan suojatuimmista kaupungeista.

Ukrainaan tähtäävän suomalaisyrityksen on hyvä päästä ennen pitkää tänne myös henkilökohtaisesti paikan päälle. Me täällä Kiovan toimistossa olemme valmiita teitä siinäkin auttamaan!

Mitä haluaisit vielä loppuun sanoa suomalaisyrityksille?

Muistuttaisin, että Suomella ja suomalaisilla yrityksillä on valtavan positiivinen maine Ukrainassa. Olette enemmän kuin tervetulleita tänne!

Kiovan toimiston maksuttomat palvelut EK:n ja sen toimialaliittojen jäsenille:

  • ”Rebuild Ukraine Update from Kyiv” -webinaarit ja briiffit. Seuraava webinaari 9.10. – katso ohjelma ja ilmoittaudu!  
  • Yrityskohtainen sparraus etänä (1–2 kertaa per yritys); varaa aika: olena.kutsai@eastcham.fi
  • Yritysryhmien vertaissparraus
Jäsenyritys - liity Kiovan toimiston postituslistalle!

Kaikille avoin Elinkeinoelämän Ukraina-jälleenrakennusfoorumi

  • Foorumi kokoaa yritykset, valtionhallinnon päättäjät, rahoittajat ym. keskeiset sidosryhmät sekä pitää yhteyttä Ukrainan valtion edustajiin.
Liity Ukraina-jälleenrakennusfoorumiin

English translation.