Paavo Lipposen arktinen raportti nyt englanniksi

19.05.2015

Kovan kysynnän kannustamana olemme julkaisseet Pohjoinen tahtotila -raportin myös englanniksi. Ruotsi ilmestyy lähiaikoina.

EK julkaisi tänä keväänä ”Pohjoinen tahtotila” -raportin, jossa Paavo Lipponen selvitti EK:n, jäsenliittojen ja TT-Säätiön toimeksiannosta kestävän talouskasvun edellytyksiä arktisilla ja pohjoisilla alueilla. Julkaisu on saatavilla nyt sekä suomeksi että englanniksi:

–  Suomenkielinen versio PDF-muodossa ja Issuu-versiona
–  Englanninkielinen versio PDF-muodossa ja Issuu-versiona

Arktisia mahdollisuuksia kaikilla toimialoilla ja koko maassa

Lipposen mukaan nyt on aika koota rivit, jotta Suomi saa siivunsa pohjoisesta talouskasvusta. Valtiovallan ja elinkeinoelämän tulee yhdessä määritellä politiikan keskeiset päämäärät.

Yhteistä tahtotilaa tarvitaan myös alueellisesti: eriseuraisuuden sijaan koko Suomen pitää puhaltaa yhteen hiileen. Maakunnat ja niiden yliopistot ovat avainasemassa.

Suomelle tarjoutuu pohjoisen liiketoiminnan kasvumahdollisuuksia laajasti niin teollisuuden, energian, logistiikan, infrarakentamisen, kemianteollisuuden sekä matkailun ja muiden palvelujen alueella. Osaamistamme tarvitaan, jotta bisnesmahdollisuudet voidaan hyödyntää ympäristön kannalta mahdollisimman kestävällä, turvallisella ja kaikin puolin laadukkaalla tavalla.

Pohjoisen politiikan tulee Lipposen mukaan olla valtakunnallista siten, että koko Suomen yritykset ovat siinä mukana. Veturifirmat ovat elintärkeitä, sillä niiden kumppaneina myös pk-yrityksille avautuu liiketoimintaa.

EU:n huomio pohjoiseen

EU:ssa maamme on tähdättävä pohjoisen politiikan suunnannäyttäjäksi, Paavo Lipponen kannustaa. Arktinen alue voi kehittyä Euroopan suurimmaksi investointikohteeksi. Yksistään Barentsin alueella arvioidaan olevan hankesuunnitelmia noin 140 miljardin euron arvosta.

Pohjoisen nostaminen EU:n agendalle tasapainottaisi nykyistä asetelmaa, jossa unionin huomio keskittyy liikaa eteläisten jäsenmaiden haasteisiin. EU-vaikuttamisessa on tärkeää pelata hyvin yhteen muiden Pohjoismaiden kanssa.

Tutustu julkaisuun:

–  Suomenkielinen versio PDF-muodossa ja Issuu-versiona
–  Englanninkielinen versio PDF-muodossa ja Issuu-versiona

Ruotsin kieliversio ilmestyy myöhemmin toukokuun aikana.

Lisätiedot:
EK:n Viestintä, Satu Toivonen, etunimi.sukunimi@ek.fi