Perheyritys Lappset – puoli vuosisataa Mittelstand-kasvua ja vientiä
Leikkipuistoistaan tunnetulla Lappset-yrityksellä on ollut alusta alkaen Mittelstandin sielu: jo perustamisvuonna 1970 Rovaniemellä päätettiin, että yritys viedään maailmalle. Puolen vuosisadan aikana kansainvälinen toimintaympäristö on mullistunut moneen kertaan. Uusimpana ilmiönä geotalous on tullut vientivetoisen liiketoiminnan ytimeen, kertoo omistajayrittäjä Johanna Ikäheimo.
Lappsetin perusti Johanna Ikäheimon isä Antero Ikäheimo 1970-luvulla. Heti alusta alkaen oli selvää, että Rovaniemeltä tähdättiin maailmalle.
Puolessa vuosisadassa yritys on noussut keskisuurten työnantajayritysten Mittelstand-kokoluokkaan. Vientimaita on yli 60 ja henkilöstöä noin 400, kertoo hallituksen puheenjohtaja Johanna Ikäheimo:
”Panostamme vahvasti kansainvälisen organisaation rakentamiseen – huomioiden niin prosessit sekä yhteisen kielen ja kulttuurin. Lappsetin juuret ovat silti yhä syvällä pohjoisen maaperässä ja sydän sykkii Rovaniemellä”.
Ilman riskienhallintaa ei ole liiketoimintaa
Viime vuosien myötä vientibisneksen toimintaympäristö on mullistunut, kun maailmassa on siirtynyt pysyvään kriisiaikakauteen. Se haastaa Mittelstand-kokoluokankin yrityksiä panostamaan riskienhallintaan aivan uudella tavalla:
”Muutamia vuosia sitten teimme riskianalyysin, jota pidimme hyvin rajuna ja epätodennäköisenä. Mitä sitten tapahtuikaan – nyt lähes kaikki silloin tunnistetut uhat ovat maailmassa toteutuneet: niin pandemiat, luonnonkatastrofit kuin turvallisuuskriisit. Onni onnettomuudessa, että emme kohdanneet niitäkään ihan kylmiltään.”
Tänään geopolitiikka on vientiyrityksen työpöydällä ihan päivittäin – nyt esimerkiksi Suezin kanavan logistiikkapullonkaulat, kertoo Ikäheimo.
Parannetaan miljardin ihmisen elämää ja hyvinvointia
Kun maailmalla myrskyää, Lappset panostaa riskienhallinnan ohella kaikkeen siihen, mikä on yrityksen omissa käsissä: vastuullisuuteen, uuden innovointiin, laatuun ja prosesseihin.
”Olemme liikkeellä todella tärkeällä elämäntehtävällä: haluamme vahvistaa yli miljardin ihmisen sydämen sykettä vuoteen 2030 mennessä.”
Vastuullisuus on liiketoiminnan ytimessä ja siihen on ollut itsestään selvää sitoutua heti alusta alkaen. Sen sijaan raskaat ja jatkuvasti kasvavat raportointivelvoitteet mietityttävät.
”Meidänkin kokoinen yritys on maailman mittakaavassa yhä varsin pieni – byrokratian pyörittämiseen käytetyt resurssit ovat aina pois jostain muusta. Paukut pitäisi saada laittaa vastuullisuuden ja kestävyyden vahvistamiseen, ei suinkaan paperityöhön”, tiivistää Ikäheimo monen pk-yrityksen toiveen.