Sarjayrittäjä Mika Leivo: Nörtistä kasvoi startup-sparraaja
Mika Leivo on elänyt suomalaisen it-alan evoluutiota joka solullaan. Nyt yrittäjäkonkari auttaa uutta startup-sukupolvea eteenpäin. EK:n Yrittäjävaltuuskunnassa hän vaikuttaa mm. työllistämiskynnyksen madaltamisen puolesta.
Millainen oli ensimmäisen firmasi kehityskaari?
Voi sanoa, että aloitin autotallista – meitä oli pari opiskelijakaveria, joiden kanssa lähdimme virittämään softaprojekteja. Siihen aikaan nuoria ei erityisesti usutettu yrittäjiksi, mutta meillä oli kova itse tekemisen into. Ensimmäinen tuote oli niinkin eksoottinen kuin ”lerppuasemaemulaattori”, jonka kehitimme Vaisalalle.
Pikkuhiljaa homma ammattimaistui ja perustimme Cubical Solutions -nimisen yrityksen. 2000-luvun alkuvuodet olivat jo isojen onnistumisten aikaa ja kasvoimme nopeasti 30 hengen yritykseksi. Cubical pääsi tekemään mittavia projekteja vaativille asiakkaille kuten Nokia ja ICL.
Milloin on ollut rankinta? Mitä olet joutunut oppimaan kantapään kautta?
Firman dramaattisin vaihe alkoi, kun Nokian menestysputki taittui. Olimme osa suomalaista mobiiliklusteria ja jouduimme samaan syöksykierteeseen muiden alihankkijoiden kanssa. Saimme tuntea omissa nahoissamme sen, mitä oppikirjat nyt Nokia-ajasta opettavat: liiallinen asiakasriippuvuus voi osoittautua pk-yritykselle kohtalokkaaksi. Ja juuri niin meille kävi.
Firman osaaminen saatiin onneksi liiketoimintakaupalla kasassa jatkamaan. Sen jälkeen vapauduin itse uusiin hankkeisiin. Nyt ammennan omista kokemuksistani seuraavan sukupolven yrittäjille, joiden taustavoimana olen jo vuosia toiminut.
Mistä olet ylpeä?
Kyllä nörtti saa palkintonsa siitä, että voi toimia kehityksen etulinjassa ja vielä itse puskea sitä etulinjaa pidemmälle.
Olen ylpeä siitä, että meidän firmasta kehittyi avoimeen lähdekoodiin perustuvien mobiiliratkaisujen huippuosaaja. Tiimimme oli alihankintaketjussa ratkaisevalla paikalla, mukana toteuttamassa Nokian voittokulkua.
Mikä on yrittäjän isoin sudenkuoppa?
Ikävä sanoa, mutta ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on nykyoloissa aika vaarallista venäläistä rulettia. Riskit ovat kohtuuttomat.
Ohuilla resursseilla toimivalla alkuvaiheen yrityksellä ei ole mitään puskuria virhearviointien tai toimintaympäristön muutosten varalle. Jos teet väärän rekrytoinnin tai ennakoit tulevan markkinatilanteen väärin, niin työnantajavelvoitteet ja -rajoitukset voivat kaataa koko firman. Ja vaikka kaikki menisi hyvin, niin kyllä työnantajalta vaadittava paperityö on massiivista.
Toimit EK:n Yrittäjävaltuuskunnassa ja vaikutat mm. sen työelämäryhmässä. Jos olisit EK:n toimitusjohtaja, niin mihin ongelmaan tarttuisit ensimmäisenä?
Kyllä isoin ongelma on jäykkä byrokratia ja yrityksille kasautuvat hallinnon velvoitteet.
Suomen kasvu tapetaan turhilla pykälillä ja isoveli vahtii yhä pienempiä yksityiskohtia. Samalla menetetään normaali liikkumatila ja tekemisen ilo, mikä on kuitenkin kaiken yrittämisen ja kehittämisen edellytys.
Eikä tämä ongelma koske vain lainsäädäntöä. Kuinka työmarkkinajärjestöt voivat tuottaa 300-sivuisia työehtosopimuksia??? Eikö 50 tai 100 sivua riittäisi? Kaikenlaiseen normitukseen tarvitaan nyt järki ja tolkku.
EK:n edunvalvonnalta odotan, että yrityksille tulevassa hallintotaakassa pitäisi hyväksyä vain ehdoton minimi. Kaikki turha täytyy raakata pois!
Mika Leivo tiivistää odotuksensa uudistuvalle EK:lle:
Valokuvat: Henrik Kettunen