Suomen viimeaikainen kasvu on euromaiden kärkeä

03.07.2017

Suomessa kasvu on selvästi vahvistunut, kun kulutuksen rinnalla lisääntyvät nyt myös investoinnit ja vienti. Bkt:n ennustekeskiarvo vuodelle 2017 on 2 % tuntumassa, mutta korkein lukema on 3 %. Ensi vuoden ennusteiden keskiarvo on noin 1,6 %. Suhdannelaitosten ennusteet ovat pääsääntöisesti sitä parempia mitä tuoreemmasta julkistuksesta on kysymys. Ennakkotietojen mukaan myös kannattavuus paranee.

Työttömyyskehityksestä ristiriitaisia viestejä

Työttömien työnhakijoiden määrät eivät ole juuri vähentyneet Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa, mutta työnvälityksentilastojen mukaan työttömien määrä on alentunut viime kuukausina nopeasti. Ennusteiden keskiarvon mukaan työttömyysaste pysyttelee päälle 8 prosentin tasolla vielä vuonna 2018.

Euroopan kasvu jatkuu entiseen tahtiin – USA:ssa keskuspankki FED toppuuttelee

EU:n teollisuuden ja kuluttajien luottamusindikaattorit vahvistuivat edelleen toukokuussa. Euroalueen kasvuvauhti pysyi entisellään vuoden alussa. Kasvu jatkuu myös Espanjassa, Portugalissa ja Italiassa, joissa pankkisektorin riskit ovat herättäneet huomiota. Britannian kasvu sen sijaan hiipui ensimmäisellä neljänneksellä.

USA:n keskuspankki FED nosti jälleen ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä. Nyt koron vaihteluväli on 1,00-1,25 prosenttia. USA:n talouskasvu on hiukan laantunut, mutta keskuspankki luottaa kasvun jatkumiseen, ja varautuu mahdollisesti toiseenkin korotukseen tämän vuoden aikana. Kuluttajien luottamus on vahvalla tasolla, mutta teollisuutta peilaava ostopäälliköiden indeksi on melko lähellä 50 pisteen vedenjakajaa.