Talouskatsaus: Suomenkin taloudessa mitattiin vihdoin plus-merkkistä muutosta
Suomessa viime vuosi ja varsinkin sen viimeinen neljännes oli ehkä odotettua parempi. Mikään ei kuitenkaan näytä olennaisesti muuttuneen. Vienti ja teollisuustuotanto eivät ole elpyneet, eikä EK:n suhdannebarometrin näkymät ounastele merkittävää parannusta vielä vuoden alkupuoliskollekaan.
Taloutta pidettiin viime vuonna yllä kotimarkkinoiden voimin. Kotitaloudet tinkivät säästämisestään ja pitivät kulutusta yllä. Osansa teki myös vakaasti kasvava eläkeläis-sektori, jonka tuloja työttömyys ei nakerra. Säästöjen varassa ei voida edetä enää kovin pitkälle. Kotimarkkinakysyntä saa vahvistusta kuitenkin tehdyistä investointipäätöksistä, jotka puolestaan perustuvat lähinnä sellun kysynnän kasvuun. Ennustetusta kuluvan vuoden vajaan prosentin kasvusta karkeasti puolet tulee investoinneista.
Ennusteissa paljon epävarmuutta
EU-maissa kuluttajien luottamus on hyvällä tasolla. Se on kuitenkin vuoden alussa laimentunut kuten teollisuudenkin luottamus. Saksassa IFO-indeksi vahvistui maaliskuussa.
EU:n teollisuustuotanto lisääntyi tammikuussa melko reippaasti, mutta vienti supistui.
Euroalueen ennusteet kuluvasta vuodesta hiipuivat OECD:n mukaan 1,8:sta 1,4 prosenttiin. Ensi vuodelle se ennustaa 1,7 prosentin kasvua. Saksan bkt:n kasvun ennakoidaan myös hidastuvan, mutta parantuvan taas ensi vuonna. Euroalueen työttömyys vähentyy, mutta taso on edelleen korkea.
Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä bkt:n kasvu oli nopeaa Ruotsissa, Itä-Euroopan maissa ja Britanniassa. Suomi oli yksi peränpitäjistä, vaikka kotimaassa oltiin ehkä positiivisesti yllättyneitä pienestä kasvusta.
Öljyn hinta on kohonnut 30 USA:n dollarista 40 dollariin barrelilta ja hienoista nousua on muidenkin raaka-aineiden hinnoissa. Näyttää siltä, että öljyn hinnan lasku olisi ainakin päättynyt, mutta hinnan nousun jatkuminen on epävarmaa. Öljyn tuottamisen kannattavuus on hyvin heikko, eivätkä tuottajat ole pystyneet sopimaan tuotannon rajoituksista. Pikemmin kukin maa yrittää pitää myyntimääristään kiinni, jotta tulovirta ei ehtyisi. Hinnannousu voi jäädä tilapäiseksi, kun kansainvälinen kauppa on ennemminkin hiipunut kuin kasvamassa.
Maailman teollisuustuotannon tiedot vuoden alussa ovat kuitenkin rohkaisevia.
Lue Talouskatsaus 1.4.2016 (pdf)