Suomi tarvitsee kasvukäänteen – miten?

14.04.2015

EK esittää lääkkeiksi uudistuksia, joilla työn antaminen ja tekeminen saadaan jälleen kannattaviksi. Työn verotusta on uskallettava keventää rohkeasti. Myös julkisen sektorin kasvu pitää saada hallintaan.

Suomen talouden näkymät ovat haastavat. Heikko kasvu, julkisen talouden paisuminen ja siitä seuraava velkaantuminen edellyttävät suunnanmuutosta. Yritysten usko suomalaisen toimintaympäristön tulevaisuuteen pitää palauttaa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on koonnut yhdessä jäsenliittojensa kanssa ehdotukset toimenpiteiksi, joilla kasvukäänne saadaan aikaan. Ratkaisut ovat omissa käsissämme ja käänne on mahdollinen.

Vain kilpailukyky tuottaa työtä ja hyvinvointia

Ensimmäisenä pitää saada hallintaan julkisen sektorin kasvu. Rönsyjä täytyy karsia ja yksityisen palvelutuotannon kustannustehokkuus hyödyntää. Näin voidaan pelastaa hyvinvointivaltion ydin.

Suomen velkaantuminen karkaa käsistä, jos emme tee viisaita korjausliikkeitä. Välttämättömien säästöjen sekä soten ja muiden rakenneuudistusten rinnalla on tärkeää hyödyntää digitalisaation mahdollisuudet.

Toiseksi tarvitaan uudistuksia, joilla työn antaminen ja tekeminen saadaan jälleen kannattaviksi. Suomessa on tehtävä äärimaltillisia palkkaratkaisuja monta vuotta peräkkäin, jotta saamme kiinni kilpailijamaamme.

Kansalaisten ostovoiman turvaamiseksi palkkaratkaisut tarvitsevat rinnalleen työn verotuksen reilun alentamisen. Työn verotusta on uskallettava keventää rohkeasti!

Osaamisella kiinni uusiin mahdollisuuksiin

Suomi on kasvanut perinteisesti osaamisella ja koulutuksella. Niihin on satsattava myös ensi vaalikaudella, jotta yrityksiimme syntyisi uusia innovatiivisia vientituotteita. Niitä tarvitsevat myös kotimarkkinamme.

Myös sääntelyä täytyy keventää ja luvitusta nopeuttaa. Sääntelynpurkutalkoissa on päästävä sanoista tekoihin ja sitouduttava määrällisiin tavoitteisiin.

Lue lisää EK:n vaalitavoitteista Vauhtia vientiin, voimaa kotimarkkinoille