EK:n talouskatsaus: Talouskasvu hidastui – raaka-aineiden hinnat romahtivat

26.01.2016

Maailmantalouden kasvuarviot heikkenevät vähitellen. Tuoreimmassa arviossa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF alensi vuosien 2016–2017 ennusteitaan parilla desimaalilla. Kuluvan vuoden kasvu olisi 3,4 %, ensi vuodelle tarjotaan 3,6 prosenttia.

Kiinan kasvu hidastuu ennusteen mukaan viime vuoden 6,9 prosentista tänä vuonna 6,3 prosenttiin. Intiassa kasvu jatkuu yli 7 prosentin vauhdilla. Muutokset ovat vähäisiä, mutta ovat saaneet aikaan yleistä huolestumista. Epävarmuus näkyy pörssien levottomuutena ympäri maailmaa.

Raaka-ainetuottajien lisäksi monet muutkin maat ovat vaikeuksissa

Kasvuveturit puskevat kohtuullisesti edelleen, mutta kysynnän laantuminen on vaikuttanut dramaattisesti raaka-ainehintoihin ja sitä kautta laajemminkin. Osa maista on pudonnut vauhdinpitäjien imusta: Japani, Korea, Indonesia, Malesia, Filippiinit ja Latinalainen Amerikka hiipuvat.  Öljy on halventunut jo alle finanssikriisin hintojen ja pudotus jatkuu mm. Iranin kauppasaarron purkamisen myötä. Kaikki tuottajamaat Saudi-Arabiaa myöten ovat vaikeuksissa. Venäjän puskurirahastojen on arveltu riittävän nykyisellä öljyn hintatasolla korkeintaan vuoden loppuun.

Raaka-aineet halpenevat, mutta tarve on vähäinen

Euroopassa kasvu on elpymisestä huolimatta melko vaatimatonta, eikä kysyntää näytä ropisevan Suomeen ollenkaan. Inflaatio on ilman öljyäkin tarkasteltuna alhainen ja reaali-investointeja karsastetaan. Jatkuuko Euroopan elpyminen ja ehtiikö Suomi mukaan? Suomessa ei ole vieläkään merkkiä elpymisestä. Investointien vähäisyys on johtanut pääomakannan supistumiseen, mutta EK:n tiedustelun mukaan investoinnit lähtivät vihdoin viime vuonna kasvuun. Uusia hankkeita ja kasvua on erityisesti metsä- ja energiateollisuudessa.

EK:n Talouskatsaus, tammikuu 2016