Teknologiateollisuus: Uudet tilaukset lisääntyneet

05.05.2014

Teknologiateollisuuden myönteinen kehitys on jatkunut alkuvuoden aikana. Asia käy ilmi Teknologiateollisuus ry:n 5.5. julkaisemasta Tilanne ja näkymät -raportista.   

– Näyttää siltä, että tammikuussa raportoitu yritysten saamien tarjouspyyntöjen lisääntyminen on merkinnyt uusien tilausten kasvua, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen sanoo.

Tarjouspyynnöt ovat lisääntyneet myös tammi- ja huhtikuun välisenä aikana.

Teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto Suomessa oli 64,2 miljardia euroa vuonna 2013. Liikevaihto supistui edellisvuotisesta viisi prosenttia.

Alan yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia tammi-maaliskuussa euromääräisesti seitsemän prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2013, mutta hieman vähemmän kuin edeltävällä vuosineljänneksellä loka-joulukuussa.

Teknologiateollisuus ry arvioi viime kuukausien tilauskehityksen perusteella alan yritysten liikevaihdon olevan lähikuukausina suunnilleen samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan.

Teknologiateollisuuden yritysten henkilöstö kotimaassa väheni noin 2,5 prosenttia vuonna 2013. Samaan aikaan henkilöstö tytäryrityksissä ulkomailla väheni noin viisi prosenttia.

Länsi-Eurooppa piristynyt, Venäjän taantuma lisää riskejä

Maailmantalous kasvaa IMF:n ennusteen mukaan tänä vuonna 3,6 prosenttia. Vientinäkymissä myönteisintä on Länsi-Euroopan pääseminen kasvuun, vaikkakin ainoastaan 1,3 prosentin vauhtiin. Kun mukaan lasketaan Pohjois-Amerikan sekä itäisen Euroopan noin kolmen prosentin talouskasvu, Suomen vientinäkymät ovat varovaisen positiiviset.

Teknologiateollisuuden vienti Suomesta Venäjälle oli viime vuonna kaikkiaan 2,3 miljardia euroa. Venäjän osuus alan kaikista vientituloista oli yhdeksän prosenttia. Vienti väheni jo viime vuonna kuusi prosenttia edellisvuotisesta.

Teknologiateollisuudessa arvioidaan, että jos Ukrainan kriisi laajenee, teknologiateollisuuden vienti Venäjälle voisi romahtaa kymmeniä prosentteja.

EK esittelee oman Suhdannebarometrinsa keskiviikkona 7.5.2014 klo 10.00. Barometri valottaa teollisuuden, rakentamisen ja palveluiden suhdannenäkymiä kesälle ja alkusyksylle 2014.

Lue lisää: Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät 2/2014 (raportti, pdf)