The Economist: Suomen talous syväjäässä
The Economist-lehti arvioi Suomen talouden tilaa tuoreessa artikkelissa. Lehden toimittaja kävi juttumatkalla tammikuun kipakimman pakkaskauden aikana, mikä näkyy myös artikkelin kielikuvissa. Talous on vähintään kohmeessa tai jopa ikiroudan kourissa. Vertaus on sinänsä luonteva, sillä onhan Suomen bkt edelleen yli 7 % finanssikriisiä edeltävää tasoa matalammalla ja julkinen talous on syvästi alijäämäinen.
Lehti läpikäy viimeaikaisista vaikeuksista matkapuhelinalan romahduksen, yksikkötyökustannusten nousun, väestön ikääntymisen ja Venäjänkaupan ongelmat. Artikkelissa verrataan Suomen kehitystä Ruotsiin, jonka todetaan pärjänneen huomattavasti paremmin monipuolisen tuotantorakenteensa ja joustavan valuuttakurssinsa ansiosta.
Ei uusia lääkkeitä
Lehti korostaa uusien innovaatioiden merkitystä ja arvioi julkisen talouden sopeuttamistarpeen jatkuvan vielä menossa olevan vaalikauden jälkeenkin. Artikkelissa todetaan kilpailukyvyn paranevan kustannuksia hillitsemällä, työmarkkinoiden toimintaa joustavoittamalla ja yritystason päätöksentekoa lisäämällä. Nämä ovat asioita, joita myös EK pitää tärkeänä. Artikkelin yksi asiantuntijoista on EK:n johtaja Jussi Mustonen. Uusia toteuttamiskelpoisia tehokeinoja talouden syväjään sulattamiseen ei The Economist-lehdellä ole tarjolla.
Lue artikkeli: http://www.economist.com/news/business-and-finance/21689751-nordic-laggard-can-forge-ahead-reforms