Toimialojensa digigurut äänessä EK:n podcast-sarjassa
Mikä on menestyksen kaava, jolla Suomi pärjää datataloudessa? Missä vaiheessa eri toimialat etenevät? Pääsemmekö digin aallonharjalle vai jäämmekö aallon jyräämäksi? Mitä yritykset odottavat päättäjiltä? Näihin kysymyksiin on haettu vastauksia EK:n 8-osaisessa podcast-sarjassa Elinkeinoelämän ääni -kanavalla. Kaikki jaksot ovat nyt kuunneltavissa!
Kuuntele podcast-jaksoja ja tilaa uusin osa suoraan päätelaitteellesi:
Kuuntele Apple Podcastina | Kuuntele Android-laitteessa | Kuuntele Spotifyssa | Podcastin RSS-tilauslinkki |
Osa 1: Ilman logistiikkaa Suomi pysähtyisi
Elinkeinoelämän ääni -podcastin ensimmäisessä jaksossa keskustellaan digitalisaation vaikutuksista logistiikan alaan ja paljastetaan, minkälaisia muutoksia logistiikan ala kaipaisi. Mitä sääntelyä pitäisi muuttaa? Minkälaista osaamista logistiikka tarvitsee? Entä mitkä ovat niitä olennaisia asioita, jotka voidaan tehdä jo seuraavalla hallituskaudella?
Vieraina jaksossa ovat Logistiikkayritysten liiton toimitusjohtaja Pekka Aaltonen (kuvassa oik.) sekä DB Schenkerin tietohallintojohtaja Samuli Salmela. Keskustelua johdattelee toimittaja Otto Ahoniemi.
Jaksossa selviää, mitkä ilmiöt ovat muuttaneet logistiikkaa. Mikä rooli verkkokaupalla on ollut? Kuinka tärkeässä osassa itseajavat autot ovat? Miten tietoa säästä ja liikenteestä voitaisiin hyödyntää paremmin?
Osa 2: Älykäs rakentaminen vaatii älykästä sääntelyä
Nyt pureudutaan kiinteistö- ja rakennusmaailman digitalisoitumiseen. Alaa pidetään perinteisenä, mutta se on ottamassa digiloikkiaan muun muassa KIRA-digi -hankkeen ja edelläkävijäyritysten kokeilujen myötä.
Tässä jaksossa selvitetään, mihin panokset tulisi laittaa seuraavalla hallituskaudella. Millaisella sääntelyllä saadaan aikaan älykkäämpiä kiinteistöjä? Miksi Siri ja Google Assistant eivät voi hyödyntää rakennuksiin liittyviä tietoja? Miten synnytetään kiinteistöalan omia Ubereita?
Vieraina ovat KIRA-digi hankkeen päällikkö Teemu Lehtinen sekä Lassila&Tikanojan digimentalisti Panu Keski-Pukkila. Keskustelua vetää toimittaja Otto Ahoniemi.
Osa 3: Digi-Suomi ei pärjää Kiinalle ilman verkostoitumista
Miten kemianteollisuudessa tartutaan datatalouden mahdollisuuksiin? Voiko enää puhua ”perinteisestä teollisuudesta”, kun muotiämpäreiden valmistaja on digitalisaation etulinjassa? Kuinka suomalaisten pk-yritysten ja koko ekosysteemin tulisi yhdistää voimiaan, jotta Suomi pärjäisi globaalien jättien markkinoilla? Kuka omistaa alustat, joille teollisuus voi tietoa välittää?
Äänessä ovat Vuoden Tietohallintojohtajaksi valittu Nesteen Tommi Tuovila sekä muovivalmistaja Plastexin toimitusjohtaja Lauri Ant-Wuorinen. Keskustelua johdattelee toimittaja Otto Ahoniemi.
Osa 4: Suomalainen tekoäly – hypeä vai bisnestä?
Elinkeinoelämän ääni -kanavalla pureudutaan tekoälyyn. Mitä 20 henkilön konepajayrittäjän pitää tietää tekoälystä? Miten tekoäly linkittyy arjen bisnekseen? Onko Suomella uskottava maine tekoälymaana? Miten EU:n tietosuoja-asetus GDPR ja tekoäly voidaan sovittaa yhteen? Onko realistista saada luotua Suomeen tekoälyn keskittymä? MItä päättäjät voisivat tehdä sen synnyttämiseksi?
Vieraina jaksossa ovat Valtion kehitysyhtiön Vaken tuore toimitusjohtaja Taneli Tikka ja Teknologiateollisuuden digitalisaatiojohtaja Ville Peltola. Keskustelua johdattelee toimittaja Otto Ahoniemi. Keskustelua johdattelee toimittaja Otto Ahoniemi.
Osa 5: Data pitää vapauttaa, jotta sille syntyy käyttäjiä
Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner ja Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen hakevat viisastenkiveä siihen, kuinka data saataisiin vapaaksi ja hyötykäyttöön. Mitä mahdollisuuksia julkisen sektorin digitalisoituminen tuo? Miten tieto saataisiin paremmin liikkeelle? Minkälaista dataa viranomaiset voisivat avata yrityksille? Miten julkisen sektorin kannattaisi muuttaa toimintatapojaan? Miten digitalisaatio hyödyttää sote-alaa? Entä miten harvinaisten sairauksien ehkäisy liittyy tähän kaikkeen?
Osa 6: Voisiko Suomi elää kansainvälisestä verkkokaupasta
Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja ja Varustelekan toimitusjohtaja Jari Laine pohdiskelevat Suomen asemaa ja mahdollisuuksia kansainvälisessä verkkokaupassa. Mitä yksinyrittäjä-rautakauppiaan täytyy ymmärtää verkkokaupasta? Onko verkkokauppa nykyään kaikki kaikessa? Osaavatko suomalaiset tehdä kaupalle sopivia it-järjestelmiä? Entä minkälaista osaamista kaupan ala tarvitsee?
Podcast osa 7: Miten yliopistot pärjäävät digimuutoksessa?
Elinkeinoelämän ääni -podcastin seitsemännessä jaksossa keskustellaan digitalisaation vaikutuksista huippuosaamiseen ja tutkimukseen. Miten tutkimuksen tekeminen on muuttunut? Miten yliopistot pärjäävät digimuutosten keskellä?
Yliopistomaailman digiosaajat pohtivat, miten datan määrä on muuttanut tutkimuksen ja opetuksen toimintatapoja. Lisäksi kerrotaan, millä kärjillä yliopistojen tulisi lähteä päivittämään omaa toimintaansa digimaailman keskellä.
Jakson vieraat ovat Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen ja Oulun yliopiston yliopistotutkija, datatieteen dosentti Susanna Pirttikangas.
Podcast osa 8: Minkälaisia osaajia digitalisoituva finanssiala tarvitsee?
Millaisin askelmerkein pankki- ja vakuutusala digiloikkaa? Mitä muutos tarkoittaa osaamisen ja työtehtävien kannaalta? Haemmeko lainamme tulevaisuudessa koneelta vai ihmiseltä? Miksi ihmissuhdetaitojen osaaminen korostuu tulevaisuudessa?
Jakson vieraat ovat Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi ja Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elon toimitusjohtaja Satu Huber.