Uudistuva työelämä: Vahva joukkuehenki ja avoin keskustelu vievät NoHoa eteenpäin

30.11.2021

Ravintolayhtiö NoHo Partnersissa panostetaan avoimeen keskusteluun ja tavoitteiden lisäksi myös tunnelman johtamiseen. Hyvän yhteispelin merkitys on korostunut erityisesti koronakriisin aikana. Viimeisen kahden vuoden aikana NoHo on kohdannut useita tilanteita, jotka ovat vaatineet tiivistä ja toimivaa joukkuepeliä.

NoHon toimitusjohtaja Aku Vikström ja tarjoilija Kalle Keloharju kertovat näkemyksiään luottamuksen ja yhteispelin merkityksestä työpaikoilla. NoHo on Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan jäsenyritys.

Mistä syntyy hyvä yhteispeli ja reilu meininki työpaikan arjessa ja henkilöstön johtamisessa?

Kalle: Työkaverit ovat itselleni kuin toinen perhe. Heidän kanssaan jaetaan ilot ja surut ja yhdessä selvitään pahimmistakin ja kiireisistäkin päivistä. Kaveria ei jätetä -sanonta pätee työyhteisöömme mielestäni osuvasti. Kaveria autetaan aina kiireen keskellä, ja sen jälkeen työpaikalle saavutaan seuraavanakin päivänä hymyssä suin. Sanonta pätee meillä hyvin myös henkilöstön johtamiseen. Esihenkilöt tukevat meitä työntekijöitä, kuuntelevat ja järjestävät meille aina aikaa, kun on tarve – oli heillä kuinka kiire tahansa. Tiimissämme on ymmärretty mielestäni hyvin, että asiat eivät etene, mikäli työntekijät keskustelevat epäkohdista vain keskenään. Avoin keskustelu asioista yhdessä on se, joka vie eteenpäin ja kohti yhteisiä tavoitteita.

Aku: Hyvässä työyhteisössä johdetaan tavoitteiden lisäksi aina myös tunnelmaa. Hyvä ja turvallinen ilmapiiri syntyy ihmisten välisen toiminnan kultaisista säännöistä: arvostus, avoimuus ja luottamus. Ravintolassa onnistunut asiakaskokemus vaatii aina saumatonta joukkuepeliä ja tilanteisiin nopeaa reagointia. Kun luottamus ja vuorovaikutus ovat työpaikan arjessa kunnossa, ei virheitä pelätä ja kaveria jätetä vaikeidenkaan tilanteiden edessä.

Kerro esimerkki tilanteesta, jolloin olet kokenut, että teidän organisaatiossanne joukkuepeli toimii?

Aku: Viimeisen kahden vuoden aikana olemme kohdanneet useita tilanteita, joista emme olisi selvinneet ilman joukkuepeliä. Yksi mieleenpainuvimpia muistoja on maaliskuulta 2020, kun jouduimme viikon sisällä sulkemaan 250 ravintolaamme ja lomauttamaan koko henkilöstömme ensimmäisen korona-aallon iskiessä. Silloin jokainen meistä joutui hetkeksi syrjäyttämään omat pelkonsa, kun ajoimme toimintoja alas suuren epätietoisuuden keskellä ja keskityimme vain firman ja tulevaisuuden työpaikkojen pelastamiseen. Silloin, jos koskaan, kysyttiin vahvaa joukkuehenkeä.

Kalle: Esimerkkejä on monia, joista yksi tärkeimmistä on joustavuus. Esihenkilön ja työntekijän tahoilta on aina oltu joustavia asioiden suhteen, kuten lomien sopimisessa ja työvuorotoiveiden huomioinnissa ja toteuttamisessa. Joukkuepeli on sujuvaa, kun sekä esihenkilöt että työkaverit tukevat toisiaan. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja aina voi luottaa siihen, että jokainen hoitaa oman tonttinsa. Siksi homma toimii.

Mitä ovat luottamuksen rakentamisen tärkeimmät elementit?

Kalle: Luottamus syntyy keskustelua käymällä ja sovituista asioista kiinni pitämällä. Sanat eivät ole pelkkiä sanoja, vaan ne johtavat konkreettisiin tekoihin. Luottamuksen rakentaminen työyhteisössä rakentuu hyvästä ja avoimesta vuorovaikutuksesta ja yhteisten pelisääntöjen noudattamisesta. Työyhteisössä tasavertaisuus ja jokaisen tiimin jäsenen oikeudenmukainen kohtelu on tärkeää koko tiimin työhyvinvoinnin ja luottamuksen rakentamisen kannalta. Myös hyvät vuorovaikutustaidot luottamuksen rakentamisessa ovat ensisijaisen tärkeitä – etenkin esimiehillä. Esimiesten tulisi kuunnella työntekijöiden ideoita ja toteuttaa niitä aina mahdollisuuksien mukaan.

Aku: Luottamus syntyy yhteisistä ja jaetuista arvoista, joiden mukaan myös eletään. Ihmisten kunnioituksesta, erilaisuuden hyväksymisestä ja avoimesta vuorovaikutuksesta. Luottamuksen tärkeimpiä elementtejä on myös se, että kun jotain luvataan, niin siihen pitää pystyä myös luottamaan.

Uudistuva työelämä -artikkelisarja