Vientimallin edistäminen tarpeellista

30.07.2024

Hallituksen esitys sovittelijan toimivallan rajaamisesta on tarpeen Suomen kilpailukyvyn vuoksi. Esitysluonnoksessa laissa säädettäisiin sovittelijan velvollisuudesta menetellä sovittelutoimessaan kansantalouden ja muun yleisen edun turvaamiseksi. EK katsoo, että ehdotettavat muutokset ovat huomattava parannus nykytilaan. Esityksellä vahvistettaisiin lain tasolle sovittelijan jo nykyisin noudattamaa käytäntöä niin sanotun palkantarkistuksen yleisen linjan huomioimisessa.

Ehdotetut muutokset, joilla muutetaan sovittelulautakunnan asettamista ja käytänteitä, ovat myös hyviä ja tarpeellisia. Esitetyllä sääntelyllä voidaan ohjata sovittelulautakunnan ja valtakunnansovittelijan työtä niin, että ne toimillaan tukevat Suomen kansantalouden ja kilpailukyvyn edellyttämää työmarkkinamallia.

Hallituksen esitysluonnoksessa on kuitenkin useita kohtia, joita tulee täsmentää ja selkeyttää, jotta lainsäädäntö paremmin toteuttaisi tavoitettaan ja tarkoitustaan. Hallitusohjelman ja työryhmän asettamispäätöksen tarkoitus ja tavoite on vahvistaa ja edistää vientivetoista työmarkkinamallia. Tämä tulisi käydä selkeämmin ilmi tulevassa lainsäädännössä.

Vientivetoisella työmarkkinamallilla tarkoitetaan sitä, että vientialat avaavat neuvottelukierroksen ja määrittelevät palkankorotusten tason siten, että se ei vaaranna talouden avoimen sektorin menestymistä kansainvälisillä markkinoilla. Koska myös muiden alojen palkkaratkaisut vaikuttavat vientiyritysten kustannuksiin, vientivetoiseen työmarkkinamalliin kuuluu lisäksi periaate, jonka mukaan muut alat eivät saa ylittää viennin avauksen kustannusvaikutusta. Vientivetoinen malli ei poista miltään alalta mahdollisuutta neuvotella oman alan kannalta järkevää työehtosopimusratkaisua.

EK:n lausunto vientimallista