Vientiyritys, hyödynnä EU:n Global Gateway -ohjelman kehitysrahoitusta

18.11.2024

EU nostaa kehitysrahoituksen resurssit uudelle tasolle. Suomalaisten vientiyritysten on tärkeää hyödyntää Global Gateway -ohjelman rahoitusmahdollisuudet, jos tarjoaa kehittyville maille ratkaisuja digitalisaatioon, puhtaaseen siirtymään tai koulutukseen.  Suomessa Global Gateway -rahoitusta kanavoivat Finnpartnership, Finnfund ja Finnvera.

Global Gateway on EU:n alkavan komissiokauden keihäänkärkihanke kehitysrahoituksen alueella. Sen tavoitteena on kasvattaa Euroopan globaalia vaikutusvaltaa siten, että EU rahoittaa eurooppalaisten yritysten kestävän kehityksen investointeja maailmalla.  Näin pyritään luomaan vahvoja kumppanuuksia ja reilua yhteistyötä Aasian, Afrikan ja Latinaisen Amerikan maiden kanssa.

Suomi on valinnut Global Gateway -aloitteen fokusalueiksi digitalisaation, koulutuksen ja ilmaston/puhtaan siirtymän. Suomalaisyrityksiä kannustetaan tarjoamaan rahoitusohjelmaan erityisesti näihin teemoihin liittyviä kestävän kehityksen hankkeita, jotka voivat painottua teknologiaan, infrastruktuuriin tai palveluihin.

Yritysten kannattaa olla liikkeellä, sillä ohjelman mittakaava on huomattava: EU:n tavoitteena on saada liikkeelle vuosien 2021–2027 aikana noin 300 miljardin euron hankkeet, joiden rahoitukseen osallistuvat niin yksityinen kuin julkinen sektori. Yksittäisten kehityshankkeiden koot ulottuvat 10 miljoonasta eurosta aina usean sadan miljoonan euron mittakaavaan.

Global Gateway käynnistettiin jo edellisellä viisivuotiskaudella komissaari Jutta Urpilaisen johdolla. Nyt sen mittakaavaa ja vaikuttavuutta halutaan kuitenkin kasvattaa merkittävästi. Global Gateway on EU:n tarjoama vaihtoehto Kiinan Silkkitie-politiikalle, jonka kautta Kiina vahvistaa asemiaan eritoten Afrikan ja Aasian maissa.

Kiinnostuitko?

Suomessa Global Gateway -rahoitusta kanavoivat Finnpartnership, Finnfund ja  Finnvera.

Voit myös kääntyä ulkoministeriön Global Gateway -suurlähettiläs Roy Erikssonin (etunimi.sukunimi@gov.fi) puoleen, joka ohjaa eteenpäin oikean rahoituskanavan luo.

Kannattaa myös tutustua komission suomenkieliseen esittelysivuun, josta voit hakea karttamuodossa tietoa jo meneillään olevista Global Gateway -hankkeista.