Yrittäjyysyhteisö Aaltoes: Haluamme inspiroida ihmisiä muuttamaan maailmaa
Vuonna 2009 perustettu Aaltoes on syntynyt edistämään kasvua. ”Haluamme olla edistämässä kasvua, joka tukee Suomen taloutta ja hyvinvointia”, sanoo Aaltoesin hallituksen puheenjohtaja Maija Rissanen Kasvun tekijät -sarjan haastattelussa.
Aaltoes eli Aalto Entrepreneurship Society ry on Euroopan suurin ja aktiivisin opiskelijavetoinen yrittäjyysyhteisö, jonka tavoitteena on edistää kasvuyrittäjyyttä Suomessa ja kannustaa opiskelijoita yrittäjyyteen. Vuoden 2024 Aaltoesin hallituksen puheenjohtaja Maija Rissanen innostui startupeista somen kautta.
”Löysin kaltaisiani kunnianhimoisia eri aloilla opiskelevia nuoria, jotka haluavat rakentaa Suomelle parempaa tulevaisuutta. Hienoa, että Aaltoes ei rajaa osallistumista sillä, että pitää olla opiskelija tai Aallon opiskelija. Itsekin opiskelen Kuopion lääketieteellisessä ja nyt myös Aalto-yliopistossa bioinformatiikkaa”, sanoo Rissanen.
Aaltoes antaa nuorille mahdollisuuksia luoda maailmaa muuttavia yrityksiä
Aaltoes on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys, joka toimii pitkälti vapaaehtoisten voimin. Viiden hengen hallituksen lisäksi toimintaan osallistuu kymmeniä vapaaehtoisia ja tilaisuuksissa käy tuhansia opiskelijoita sekä kasvuyrittäjyydestä kiinnostuneita.
”Keskitymme startup-yrittäjyyteen. Luomme mahdollisuuksia oppia tekemällä ja autamme alkuvaiheen yrittäjiä eteenpäin. Aaltoes antaa nuorille mahdollisuuksia luoda maailmaa muuttavia yrityksiä”, Rissanen korostaa.
Aaltoes haluaa nostaa esiin inspiraatiota ja kulttuurin muutosta yrittäjyyteen liittyen. ”Järjestämme paljon puhujatapahtumia, kauttamme löytyy hyviä roolimalleja ja menemme opiskelijatapahtumiin puhumaan yrittäjyydestä. Esimerkiksi roolimallien kautta voimme osoittaa, että bisneksessä onnistuneet kasvuyrittäjät ovat ihmisinä samanlaisia kuin me kaikki muutkin”, Rissanen toteaa.
Kannustaminen on sana, joka kuvaa Aaltoesin toimintaa. ”Haluamme kannustaa, että liikkeelle voi lähteä pienestä. Parhaiten oppii tekemällä jotain omaa projektia. Se simuloi, millaista on rakentaa omaa yritystä”, sanoo Rissanen.
Kasvuyrittäjyyttä edistämässä teoilla, sanoilla ja asenteella
Tällä hetkellä Aaltoesissä ratkotaan muun muassa kysymyksiä siitä, mikä estää ryhtymästä yrittäjäksi. ”Pyrimme identifioimaan pullonkauloja ekosysteemissä, fokuksessa ovat nuoret ja opiskelijat, jotka aloittavat yrittäjinä. Keskitymme siihen, miten luoda kasvua, miten auttaa heitä eteenpäin”, Rissanen kertoo.
Tapahtumien, mentoroinnin ja verkostoitumisen lisäksi Aaltoesin toiminnassa halutaan panostaa asenteeseen.
”Pitää lähteä rohkeasti globaaleille markkinoille ja uskaltaa olla kunnianhimoinen, muuttaa kunnianhimoa toiminnaksi. Suomessa tarvitaan enemmän uskoa itseensä, että voi olla maailman paras. Ja jos on jo tuote tai palvelu, joka on maailmanluokkaa, se pitää uskaltaa sanoa ääneen”, painottaa Rissanen.
Lisäksi Aaltoesissä halutaan nostaa esiin, miten suhtaudumme epäonnistumiseen ja häpeään. ”Epäonnistumista ei pitäisi joutua pelkäämään. Yrittäjyys ja kasvun luominen vaatii toistoa. Pitää jaksaa yrittää yhä uudelleen, pitää olla resilienssiä ja olla valmis maksimoimaan omaa oppimista. Yksi tärkeimpiä Aaltoesin arvoja on crazy ambition. Meillä hulluimmat ideat saavat eniten kannustusta. Kunhan ne edistävät yrittäjyyttä! Mitä isompi visio, sitä kannustavampaa!” Rissanen hymyilee.
Kasvun keinona Maija Rissanen nostaa esiin myös skaalautumisen. Bisnesmallin on oltava skaalautuva, jos halutaan kasvua. Samaa kulttuuria voi toteuttaa yrityksen sisällä: miten liiketoimintaa voisi kymmenkertaistaa esimerkiksi digitaalisia innovaatioita hyödyntämällä.
Osaamista kehitetään verkostoissa
Aaltoesin toiminta on itsessään verkostomaista. Toiminnassa on mukana niin vapaaehtoisia, kasvuyrittäjiä ja mentoreita, opiskelijoita ja kansainvälisiä kumppaneita, joiden kautta myös oma osaaminen kehittyy jatkuvasti.
”Isoja oppeja itselle on ollut esimerkiksi se, että startup-yhteisössä apua löytyy aina. Olemme saaneet apua niin alumneilta kuin muilta startup-yhteisöiltä, eri yrityksiltä ja niin edelleen. Yhteistyötä tehdään niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Etsimme esimerkkejä ulkomailta ja mietimme, miten voimme tehdä vielä paremmin. Haemme osaamista, laatu pidetään korkea, jotta saamme oppia uutta parhailta”, Maija Rissanen sanoo.
Yritykset ovat avainasemassa maailman suurien haasteiden ratkaisemisessa
Uusilla teknologioilla voidaan ratkoa vastuullisesti monia yhteiskunnallisia haasteita niin ilmastonmuutosta kuin nälänhätää. Aaltoesin Maija Rissasen mukaan startup-yhteisön suurin vaikutus on, että se haluaa inspiroida ihmisiä muuttamaan maailmaa.
”Haasteet eivät katoa, ellei niihin tartu. Me nuoret itse rakennamme tulevaisuutemme. Maailman suurilla yrityksillä on valtava vaikutus siihen, miltä maailma näyttää. Niitä yrityksiä synnyttämällä voimme ratkoa isoja haasteita. Startupit ovat loistava työkalu saada maailman ongelmia selvitettyä”, painottaa Rissanen.
Keskeistä onnistumiselle on tutkimuksen ja elinkeinoelämän hyvä yhteistyö
”Aaltoes on ollut olemassa vuodesta 2009. 15 vuoden aikana on synnytetty 11 000 työpaikkaa ja Aaltoesin alumnit ovat onnistuneet nostamaan yhteensä 1,2 miljardia euroa (pääomarahoitusta) yrityksilleen. Yhteisö on tuon aikana synnyttänyt 3-4 yksisarvista (räjähdysmäisesti kasvava yritys, joka on yli miljardin arvoinen)”, Rissanen kertoo.
Koko olemassaolonsa aikana Aaltoesin ekosysteemi on kasvanut ja rahoitusmäärät ovat nousseet, yrittäjyyteen suhtautuminen on muuttunut huomattavasti positiivisemmaksi.
”Tuloksiin voi olla tyytyväinen, mutta lisää vauhtia tarvitaan. Suomen talouden kasvun ja hyvinvoinnin eteen pitää tehdä vielä työtä. On tärkeää, että nuoret näkevät yrittäjyyden vaihtoehtona. Ja että syntyy yrityksiä, jotka voivat tukea kasvua ja hyvinvointia”, Rissanen toteaa.
Aaltoesin hallitus vaihtuu vuosittain. Ihmiset ja ajatukset vaihtuvat. Keskiössä pysyy ideoiden testaaminen ja skaalaaminen. Vaihtuvuuden kääntöpuoli on, että uuden konseptin omaksuminen vie aikaa. Tärkeintä kuitenkin on, että löytyy oikea ihminen ja oikea idea, jota viedä eteenpäin. ”Tänä vuonna olemme erityisesti panostaneet siihen, miten Suomesta saadaan syntymään globaaleja yrityksiä. Olemme panostaneet myös siihen, että saisimme teknisiä osaajia aktivoitumaan toimintaamme”, Rissanen sanoo.
Tutkimuslähtöisiä yrityksiä tarvitaan lisää. Maija Rissasen mukaan Euroopassa 95 prosenttia patenteista jää käyttämättä.
”Suomessa syntyy noin 20 deeptech (syväteknologia) yritystä. Aalto-yliopistossa on noin 1200 tutkimusryhmää. Tutkimuksen kaupallistaminen on onneksi ottanut askeleen eteenpäin. Aaltoesin vuoden 2022 hallitus teki tämän eteen paljon työtä. Yritysten ja tutkijoiden yhteistyötä tarvitaan lisää. Sitä kautta myös maailmaa mullistavat startupit syntyvät. Tutkimus ja startupit ovat työkalu maailman ongelmia ratkottaessa”, Maija Rissanen painottaa lopuksi.
Maija Rissasen vinkit kasvuhaluiselle yritykselle
- Katse kansainvälisille markkinoille
- Turha vaatimattomuus ei kaunista
- Etsi bisneksen kannalta oikeat verkostot
Aaltoes eli Aalto Entrepreneurship Society ry
- Syntynyt edistämään kasvua.
- Aktiivisin ja suurin opiskelijavetoinen yrittäjyysyhteisö Euroopassa.
- Tavoitteena on kasvuyrittäjyyden tukeminen ja startuppien synnyttäminen.
- Viiden hengen hallituksen lisäksi toimintaan osallistuu kymmeniä vapaaehtoisia ja tilaisuuksissa käy tuhansia opiskelijoita sekä kasvuyrittäjyydestä kiinnostuneita.
- Aaltoesin aikaansaamaa mm. Slush, Junction ja SILTA.
Teksti: EK:n jäsenliitto Sivistysala ry