Yritys, olethan hyödyntänyt tullinalennukset EU:n ulkopuolelta?
Tuoko yrityksesi raaka-aineita, puolivalmisteita tai komponentteja EU:n ulkopuolelta? Kannattaa varmistaa, voisiko yrityksesi olla oikeutettu niitä koskeviin tullinalennuksiin eli ovatko tuontiraaka-aineenne tullisuspension piirissä.
Mikäli raaka-aineita, puolivalmisteita tai komponentteja ei ole saatavissa EU-maista, niiden EU-tuonnille voidaan myöntää nollatulli tai alennettu tulli (suspensiotulli). Tai jos niitä ei löydy EU:sta riittävästi, voidaan tullinalennukset tai nollatullit myöntää puuttuvalle määrälle (tariffikiintiö).
Tällöin raaka-aineet, puolivalmisteet tai komponentit voidaan tuoda EU:n ulkopuolelta joko tullitta tai alemmalla tullilla. Lopputuloksena suomalaisten yritysten valmistuskustannukset pienenevät.
Tarkista olemassa olevat tullinalennukset
Voimassa olevat tullinalennukset ovat kaikkien tuontiyritysten käytössä EU:ssa. On rahanarvoista tietää, onko yrityksesi tuomalle raaka-aineelle olemassa suspensio tai kiintiö, jota voisitte hyödyntää. Pääset tarkistamaan voimassa olevat ja valmistelussa olevat tullisuspensiot sekä valmisteilla olevat autonomiset kiintiöt EU-komission verkkosivuilta.
Ehdota uusia tullinalennuksia
Tullisuspensioiden ja tariffikiintiöiden luettelo uudistuu jatkuvasti yritysten aktiivisen osallistumisen myötä. Yksittäinen yritys voi ehdottaa uutta tullinalennusta tekemällä hakemuksen Tullille. Päätöksen asiasta tekee EU:n neuvosto. Yritysten seuraava hakuaika umpeutuu helmikuussa 2024; tarkka päivämäärä kerrotaan Tullin asiakastiedotteissa.
Uudet tullinalennukset tulevat voimaan kahdesti vuodessa, seuraavan kerran 1.1.2024.
Tullin neuvontaa tarjolla webinaarissa 22.11.
Mitä tarkoitetaan yksipuolisilla tullisuspensioilla ja autonomisella tariffikiintiöllä? Ketkä niitä voivat hyödyntää? Mitä yrityksen tulee tehdä, jos se haluaa tullinalennuksen? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat Tullin vastaukset EK Talks -sarjan tietoiskussa.