EK:n lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi arvonlisäverolain ja Ahvenanmaan maakuntaa koskevista poikkeuksista arvonlisävero- ja valmisteverolainsäädäntöön annetun lain 18 b ja 22 a §:n muuttamisesta

Valtiovarainministeriö | 5.7.2024 | VN/24054/2023

Elinkeinoelämän keskusliitto EK kiittää mahdollisuudesta lausua luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi arvonlisäverolain ja Ahvenanmaan maakuntaa koskevista poikkeuksista arvonlisävero- ja valmisteverolainsäädäntöön annetun lain 18 b ja 22 a §:n muuttamisesta.

EK ymmärtää tarpeen tasapainottaa julkista taloutta. ALV-kannan muutoksien teko tietojärjestelmiin, kassajärjestelmiin, hinnastoihin ja sopimuksiin vaatii huomattavia resursseja ja monet yritykset ovat joutuneet jo käyttämään paljon resursseja toteuttaakseen 1.9.2024 voimaantulevat muutokset. Muutoksen toteuttaminen vaatii aina yrityksiltä merkittäviä taloudellisia panostuksia, mutta nopeassa aikataulussa peräjälkeen toteutettavat muutokset kasvattavat niitä vielä moninkertaisesti enemmän. Tietojärjestelmämuutokset ja muut vastaavat hallinnolliset muutokset ovat väistämättä pois liiketoimintojen kehittämiseen käytettävästä ajasta.

Yhdessä yleisen ALV-kannan noston ja suunnitteilla olevan makeisten ALV-kannan noston kanssa tulee nyt lausunnolla oleva ALV-korotus kiristämään jo hidastumaan kääntynyttä inflaatiota ja heikentämään kuluttajien ostovoimaa, kuten hallituksen esitysluonnoksessa on kuvattu. Kuluttajien heikentynyt ostovoima on omiaan laskemaan myös veron korotuksesta tosiasiallisesti kerättäviä tuottoja, kun kulutus laskee.

Alennetun verokannan korotus myös vaikeuttaa huomattavasti jo aiemmin hankalassa tilanteessa olleita toimialoja ja vaikeuttaa alojen kasvunäkymiä entisestään.