Kuluttajapolitiikka
Tavoitteemme:
- Kuluttajansuojalainsäädäntö vaikuttaa osaltaan markkinoiden toimintaan ja tehokkuuteen. Suomessa kuluttajansuojalainsäädäntö on jo hyvin kattavaa. Jos lainsäädäntöä uudistetaan, on tärkeää varmistaa, että lainsäädäntö on selkeätä ja määrittää kuluttajien ja elinkeinonharjoittajien oikeudet ja velvollisuudet tasapainoisesti.
- On tärkeää, että markkinoilla tarjotaan kuluttajille vain turvallisia tavaroita ja palveluita.
- Lainsäädännön on tärkeää olla kustannustehokasta: lainsäädännöllä saavutettavien hyötyjen ja lainsäädännöstä aiheutuvien kustannusten on oltava tasapainossa. Tärkeää on myös, että markkinavalvonta on luotettavaa ja laadukasta koko EU:n alueella.
Kuluttajansuojalainsäädäntö pohjautuu nykyään merkittäviltä osin EU-direktiiveihin. Esimerkiksi kulutushyödykkeiden markkinointia ja kuluttajaluottoja koskevan sääntelyn taustalla on EU-direktiivit, joilla on pyritty yhdenmukaistamaan EU:n jäsenmaiden kuluttajansuojalainsäädäntöä. Kuluttajaviranomaisten toimivaltaa ja yhteistyötä on myös lisätty lainsäädännöllä. Suomessa on nykyään myös mahdollisuus määrätä yrityksille seuraamusmaksu tiettyjen kuluttajasäännösten rikkomisesta.
Kuluttajaturvallisuuslaissa lähtökohtana on, että kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelujen on oltava turvallisia. Laissa säädetään elinkeinonharjoittajien velvollisuudesta varmistaa, ettei kulutustavarasta tai kuluttajapalvelusta aiheudu vaaraa kuluttajan terveydelle tai omaisuudelle. Tuotevahingosta johtuvista vahingonkorvausvastuista puolestaan säädetään erityisesti tuotevastuulaissa.
Kuluttajansuojan uudistaminen liittyy kasvavaan digitalisaatioon. Tuoteturvan uudistamisessa joudutaan ratkaisemaan esimerkiksi esineiden internetin ja tekoälyn vastuukysymyksiä. Myös komission vihreän siirtymän politiikan tavoitteena on lisätä kuluttajille tarjottavaa tietoa tuotteiden ympäristövaikutuksesta.
Asiantuntijamme aiheesta
Juho Mäki-Lohiluoma
Johtaja