Team Finland -matkan kohteena Meksiko, maailman 11. suurin talous

08.05.2015

Presidentti Niinistön valtiovierailulle lähtee mukaan suomalaisia energia-, cleantech- ja ICT-yrityksiä. Niitä kiinnostavat mm. Meksikon jättimäiset infrahankkeet.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee Meksikossa 23.5.–28.5. Team Finland -joukkueen olennaisena osana mukaan lähtee EK:n ja Finpron kokoama valtuuskunta, joka koostuu yritysten sekä tiede- ja tutkimusyhteisöjen avainhenkilöistä.

Valtuuskuntaan kuuluvat Outotec, Aalto-yliopisto, Almaco Group, AW-Energy, BMH Technology, Comptel, Cross Wrap, EK, Finpro, F-Secure, Tekes, Helsingin yliopisto, Vaisala, VTT sekä Wärtsilä. Niiden edustajat tapaavat laajan joukon Meksikon politiikan ja elinkeinoelämän keskeisiä vaikuttajia.

Suomalaisosaamiselle tarvetta

Presidentti Niinistön vierailulla on tarkoitus sopia tiekartasta ja käytännön toimenpiteistä, joilla vauhditetaan yhteistyötä relevanteimmilla alueilla.

  • Suomalaiset energia-, meriteollisuus- ja cleantech-alan yritykset ovat nyt erityisen kiinnostuneita Meksikon markkinoista. Energiareformin myötä liiketoimintamahdollisuudet kasvavat merkittävästi, kun Meksikon öljy- ja sähkömarkkinat avataan yksityisille investoinneille.
  • Meksikossa on kiinnostusta suomalaista ympäristö-, vesi- ja jäteasioiden osaamista kohtaan.
  • Meksiko on yksi maailman johtavia kaivosmaita, jossa myös suomalaisilla kaivannaisalan teknologiayrityksillä on toimintaa.
  • Suomalaiset ICT-alan yritykset seuraavat tarkkaan, kuinka Meksikon telekommunikaatiosektoria ollaan kehittämässä.
  • Suomella ja Meksikolla on myös yhteistyötä yliopistojen sekä tutkimus- ja kehitysorganisaatioiden kesken.
  • Meksikolla on tavoitteena vahvistaa maataloustuotteiden sekä valmisteiden vientikanavia Pohjois-Eurooppaan.

Maailman 11. suurin talous kehittyy vakaasti

Meksiko on väestöltään sekä ostovoimapariteetilla mitattuna taloudeltaan maailman 11 suurin talous. Sen talouden odotetaan kasvavan lähivuosina noin 4 % vuosivauhtia.

Makrotaloudeltaan Meksiko on vakaa talous, julkinen velka on 35 % BKT:sta, inflaatio alle 4 % ja työttömyys yksi OECD maiden alhaisimmista (5 %).

Meksikolla on hyviä näyttöjä talouden määrätietoisesta avaamisesta, uudistamisesta ja kilpailukyvyn kehittämisestä. Uuden infrastruktuuriohjelman myötä maassa ollaan tekemässä valtavia uusia investointeja ja avaamassa markkinoita. Erityisesti tämä koskee suomalaisten vahvoja aloja kuten energiaa, meriteollisuutta ja ICT:tä.

Suomen suora tavaravienti Meksikoon on yli kolminkertaistunut vuodesta 2009 382 miljoonaan euroon vuonna 2014.

Vauhtia vapaakauppasopimuksista

Meksiko on kasvava avotalous, joka on pitkäjänteisesti avannut talouttaan ja toteuttanut uudistuksia. Vapaakauppasopimusten verkko vahvistaa sen houkuttelevuutta.

Maa on WTO:n Naftan ja APEC:n jäsen. Meksikolla on myös voimassa oleva vapaakauppasopimus EU:n kanssa, joka on selvästi vauhdittanut kauppaa. Nykyinen sopimus EU:n kanssa on kuitenkin jäänyt ajasta jälkeen, mistä syystä sitä on syytä nykyaikaistaa ja syventää.

Meksiko on mukana USA:n ja muiden Tyynenmeren maiden TPP-vapaakauppaneuvotteluissa. Se kuuluu Latinalaisen Amerikan vapaakauppamaiden perustamaan Tyynenmeren Allianssiin yhdessä Chilen, Kolumbian ja Perun kanssa. Allianssin jäseniä on inspiroinut pohjoismaisen yhteistyön esimerkki.

Lisätiedot:
Finpron toimisto Meksikossa: Heidi Virta, Commercial Councellor, etunimi.sukunimi@finpro.fi, Puh. 5215554138285 tai 525555203397.