Amerikan raitilla

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki viikon mittaisen historiallisen kiertueen Yhdysvalloissa. Kukaan presidenteistä ennen Niinistöä ei ollut tehnyt matkaa Länsirannikolle. Historiallista oli myös ajoitus Nato-hakemuksemme näkökulmasta. Kohteina olivat Seattle, San Francisco ja Washington. Presidentti otti mukaansa business-delegaation, jonka kokoamisesta EK vastasi.

Delegaation vetäjinä toimivat Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark ja Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin. Mukana olivat jo vahvan aseman maan markkinoilla saavuttaneet Nokia, Kone, Neste, Outokumpu, With Secure, Vaisala, Patria ja Valmet. Kovia markkinoille menijöitä edustivat mm. Ensto ja Kempower sekä pk-yrityksistä Makron, Spinverse ja Dinolift. USA:n ydinvoima puolestaan kiinnosti Fortumia. Huippututkimusta matkalle toi VTT.

Puheet Suomi-tunnettuuden kasvusta USA:ssa tuli todennetuksi. Nato-hakemus, Venäjän naapuruus ja vahva puolustus tunnetaan hyvin, toki myös revontulet ja joulupukki. Presidentti Niinistö on maassa tunnettu ja arvostettu. Tämän todisti myös aamiaistilaisuutemme vieras, entinen kongressin puhemies Nancy Pelosi, joka ei Niinistö-kehuissaan sanoja säästellyt. Yhdysvallat on tukenut voimallisesti Nato-jäsenyyttämme, mutta kahdenvälisellä suhteellamme puolustuksessa on jo pitkä perinne. Itsekin sain sitä aikanaan puolustusministerinä todistaa ja toteuttaa. Nyt puolustussuhde vahvistuu entisestään ja sitä myös sopimusteitse virallistetaan.

Yrityksille Yhdysvallat on tuttu ja kiinnostava markkina. Tämä korostuu Venäjän markkinan sulkeuduttua maan aggressiivisen Ukrainan hyökkäyksen vuoksi. Seattle on USA:n talouden yksi kovimpia vetureita ja siellä sijaitsee mm. Amazonin, Microsoftin, Starbucksin ja Boeingin pääkonttorit. Delegaatio vieraili sekä Amazonilla että Microsoftilla ja sai hyvän tilannekatsauksen, missä nämä digitalouden veturit menevät.

Matkan teemoja olivat Kiina, vihreä siirtymä ja digitalous. Vaikka Kiina-jännite oli etukäteen tiedossa, sen voimakkuus jopa yllätti. Maassa seurataan tarkasti, minkä roolin Kiina Venäjän tukemisessa ottaa. Tähän asti Kiina on vältellyt vahvaa kannanottoa, mutta aseavun antaminen Venäjälle johtaisi voimakkaampaan vastakkainasetteluun. Maiden välinen talouskamppailu kärjistyy puolijohteissa, joiden saatavuus on molemmille maille elinehto, mutta Kiina on tässä kisassa vahvasti takamatkalla.

Vihreä siirtymä ja sen lähes 400 miljardin tukipaketti osoittavat, että myös Yhdysvallat ottaa ilmastomuutoksen torjumisen tosissaan. Vihreä siirtymä ja digi ovat pari, jotka täydentävät toisiaan. Tämän totesi puheissaan Pekka Lundmark ja sitä Nokia myös liiketoiminnassaan toteuttaa.

USA:n vihreän siirtymän pakettiin sisältyy EU:n ja sitä kautta suomalaisten yritysten kannalta kuitenkin iso huoli IRA:sta (Inflation Reduction Act). Tuet on sidottu Yhdysvalloissa tapahtuvaan tuotantoon, joten se syrjisi Euroopasta tapahtuvaa vientiä. Vierailumme viimeisenä Washingtonin päivänä vieraili Ursula von der Leyen presidentti Joe Bidenin luona ja IRA oli yksi agendalla olleista asioista. Pientä toivoa on ilmassa, että asiaan löytyisi myönteinen ratkaisu.

Itselle nostalginen muisto oli vierailu CSIS-ajatushautomossa, jolla on huippuosaamista Kiinan ja energian aloilla. Pidin CSIS:ssä syyskuussa 2007 Venäjä, Venäjä, Venäjä -puheen, joka aiheutti melkoisen myrskyn Suomessa. Palautetta tuli jos jonkinlaista, positiivista toki myös. Nyttemmin arvostelijat ovat hiljentyneet ja omien sanojensa mukaisesti heittäneet Venäjältä saamansa kunniamitalit roskakoriin.

Vierailu huipentui delegaatiomme osalta Washingtonissa järjestettyyn seminaariin ja vastaanottoon, jossa puhuivat presidentti Niinistö, senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Michael McCaul ja monet yrityksemme, jotka edustivat puolustusta, meriteollisuutta, kvanttiteknologiaa, tekoälyä ja digitaloutta. Arvovaltaiset vieraat saivat erinomaisen kattauksen suomalaisyritysten osaamisesta, jota syvennettiin kahdenvälisissä keskusteluissa. Tilaisuudessa julkistettiin myös EK:n, kuuden suomalaisen kaupungin ja Business Finlandin yhteisprojekti, jolla haetaan lisää kauppaa nimenomaan puolustusteollisuudesta. Projektin vetäjä Martti Wallin esittäytyi tilaisuudessa. Wallinilla on vuosikymmenten vankka kokemus maan puolustusteollisuudesta, joten tuloksia on lupa odottaa.

Matka oli menestys monella tapaa. USA on yrityksillemme yhä tärkeämpi markkina ja niillä on sinne tarjottavaa. Iso kiitos menee matkan järjestelyistä vastanneelle USA:n suurlähetystöllemme ja sen suurlähettiläs Mikko Hautalalle ja pääkonsulaatille sekä Business Finlandin matkaosaajille. Tietysti kiitos myös presidentti Niinistölle, joka näin tukee ja kannustaa yrityksiämme. Hihat on kääritty ja Go West on nyt vahvaa.