Blogataan omistajuudesta: Osakesäästäjäksi kolmella eurolla päivässä

Yrityksen omistajaksi pääsee jopa kahvikupin hinnalla. Se riittää tuottamaan osakesäästäjälle yli 50 000 euroa 20 vuodessa ja lähes 300 000 euroa 40 vuodessa. Näin laskee EK:n johtava asiantuntija Tommi Toivola.  

EK:n omistajuusohjelman toimenpide-ehdotukset #1 ja #2:

  • Säädetään listayhtiöiden osakkeista saadut osingot ja luovutusvoitot verovapaiksi 1 500 euroon asti
  • Luodaan uusi malli pitkäaikaiseen osakesäästämiseen

Miksi ihmeessä kotitalouksien pitäisi alkaa osakesäästäjiksi? Eikö se ole vaikeaa ja hankalaa? Ei se ainakaan minua varmaan koske?

Moni varmaan miettii tämän kaltaisia kysymyksiä. Niiden taustalla voi kuitenkin olla turhia harhaluuloja ja vanhakantaisia asenteita.

Pörssikaupankäynti ja osakesäästäminen on 2000-luvulla muuttunut huimasti. Osakkeiden hankkiminen pörssistä on yhtä helppoa kuin verkkopankissa asiointi. Osakkeita voi ostaa myös pienissä erissä. Helsingin Pörssistä voi ostaa vaikka yhden osakkeen kerrallaan. Kaupankäynti- ja säilytyskulut ovat alentuneet. Osingot tulevat automaattisesti tilille. Ja osakkeiden myyminen on yhtä helppoa kuin niiden ostaminen.

Yritys on olemassa vain, kun sillä on omistaja. Kun yritys menestyy, syntyy työtä ja verotuloja. Samalla omistaja hyötyy ja voi laittaa tuoton kiertämään. Tämä omistamisen ihmeellinen työtä ja kasvua luova logiikka hyödyttää yhtä lailla osakkeisiin säästäviä kotitalouksia – omistajia.

Kolme euroa päivässä. Se riittää tuottamaan osakesäästäjälle 20 vuodessa 54 000 euroa ja 40 vuodessa yli 280 000 euroa. Tämä laskelma perustuu osakemarkkinoiden keskimääräiseen tuottoon historiallisesti tarkasteltuna. Kannattaa siis aloittaa ajoissa eikä aikailla!

Alussa esitettyjen kysymysten asemesta kysyisin mieluummin: onko Suomella varaa unohtaa osakesäästäjät ja kotitalouksissa piilevä potentiaali? Esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa, Virossa ja Iso-Britanniassa kannustetaan osakesäästämiseen erityisten sijoitussäästötilien kautta. Tanskassa sellaista ollaan ottamassa käyttöön vuodesta 2019. Iso-Britanniassa kaikki alle 5000 punnan osingot ovat verovapaita.

Kuka muistaa mitä ovat PS-tilit? Suomessa niiden tilastointi lopetettiin 2014 heikon suosion johdosta. Suosio romahti, kun tilille käytölle asetettiin liian tiukat ehdot.

Valtiovarainministeriön työryhmä pohtii parhaillaan eri sijoitusmuotojen verokohtelua. Nyt olisi tuhannen taalan paikka rakentaa suomalaista osakesäästämisen kannustamisen mallia.

Kannustamisen tarkoituksena ei ole keventää verotusta tai rikastuttaa rikkaita. Ideana on madaltaa kynnystä osakesäästämiselle ja vaurastuttaa koko kansakuntaa. Kaikki hyötyvät, kun osakekulttuuri Suomessa kehittyy ja kotitaloudet omistavat osakkeita entistä laajemmin.

Tutustu EK:n omistajuusohjelmaan: www.ek.fi/omistajuus