Elina Sonninen: Tekoja ja suoraa puhetta sosiaalisesta vastuusta

12.09.2023

Tänään on isojen teemojen päivä No Bullsh*t -tapahtumassa, kun haemme yritysvaikuttajien ja kansainvälisten huippupuhujien kanssa keinoja sosiaalisen vastuullisuuden vahvistamiseen. EK:n vastuullisuusasiantuntija Elina Sonninen antaa parhaat tärpit päivän puheenvuoroista.

Mitä tekemistä työhyvinvoinnilla, monimuotoisella henkilöstöllä ja osallistavalla työkulttuurilla on osaajien saatavuuden kanssa? Tähän kysymykseen pureutuu tänään jo toista kertaa järjestettävä No Bullsh*t -niminen vastuullisuuden tositapahtuma yritysjohtajille, jonka EK järjestää yhdessä muiden elinkeinoelämän organisaatioiden kanssa.

Suomalainen yhteiskuntamme on entistä monimuotoisempi, ja myös yritykset ottavat tämän huomioon liiketoiminnassaan. Osaajapulan kiristyessä moni yritys tekee toimenpiteitä, jotka varmistavat sen kilpailukyvyn ja houkuttelevuuden työnantajana myös tulevaisuudessa. Monimuotoisen henkilöstön palkkaamisen voisi sanoa olevan edellytys yrityksen menestykselle pitkällä tähtäimellä.

Erilaisten ihmisten huomioiminen niin omien työntekijöiden, yhteistyökumppaneiden sekä asiakkaiden näkökulmasta tuo yrityksille monenlaisia hyötyjä. Käsittelemme teemaa No Bullsh*t -tilaisuuden keynote-puheenvuorossa, jonka tulee antamaan Joseph D. Kenner, New Yorkissa toimivan Greyston Bakeryn toimitusjohtaja. Yhtiön kiinnostavuus liittyy avoimen rekrytoinnin konseptiin, joka on vaikuttanut käänteentekevästi Greyston Bakeryn henkilöstön monimuotoisuuteen. Kenner haastaa meitä muuttamaan ajatusmaailmaamme – miten sosiaalisen vastuullisuuden toimintamalleilla voidaan saada yrityksissä aikaan muutosta, merkittäviä käänteitä ja enemmän vaikuttavuutta?

Monimuotoisuudesta on hyötynyt myös yksi Bullsh*t -tilaisuuden yrityscaseista, suomalainen McDonald’s-yrittäjä Miia Makkonen yhteistyössä Live-säätiön kanssa. Makkonen toimii kahden McDonald’sin yrittäjänä, työllistäen yhteensä 150 työntekijää. Yhdessä Live-säätiön kanssa, Makkonen on työllistänyt myös täsmätyökykyisiä ravintoloihinsa pilkkomalla työtehtäviä, jotka vievät kohtuuttomasti aikaa muilta työntekijöiltä ja joita on sopivilla mukautuksilla pystynyt muokkaamaan. Makkonen näkee monimuotoisen työvoiman ravintoloidensa valttikorttina – se on rikastanut työkulttuuria, antanut muille työntekijöille mahdollisuuden keskittyä ydintehtäviinsä sekä luonut positiivista mielikuvaa myös asiakkaiden suuntaan. Makkonen uskoo, että täsmätyökykyinen voi olla sataprosenttisen hyvä työssään, kunhan työrooli on mukautettu hänen osaamiseensa.

Tilaisuuden päättää kokeneen yritysjohtajan Jeremy Schwartzin keynote, jossa hän kertoo, miksi sosiaalinen vastuullisuus on keskeinen osa nykypäivän toimitusjohtajan työkalupakkia ja miten yritys voi sen avulla parantaa kannattavuuttaan, houkuttelemaan osaajia sekä kasvattamaan asiakkaiden luottamusta yrityksen toimintaan. Schwartzilla on taustaa muuan muassa Body Shopin sekä L’Oréal UK:n toimitusjohtajana sekä Coca-Colan markkinointijohtajana. Schwartz nostaa puheenvuorossaan konkreettisia esimerkkejä työuransa varrelta siitä, miten sosiaalisen vastuun toimenpiteet ovat hyödyttäneet yritysten liiketoimintaa.

No Bullsh*t tilaisuudessa on siis luvassa hengästyttävä määrä äärimmäisen ajankohtaisia teemoja, joista jokaisen toimitusjohtajan ja yrityksen omistajan on tärkeää olla kartalla. Toivomme, että tilaisuus auttaa inspiroimaan suomalaisia yritysjohtajia hakemaan lisää kilpailukykyä sosiaalisen vastuullisuuden kautta ja varmistamaan osaavan työvoiman saatavuuden myös tulevaisuudessa.