Ilkka Oksala bloggaa: Maahanmuutto on kasvun voima
Jos Suomi ei kykene houkuttelemaan maahanmuuttajia, siirtyvät myös suomalaisten työpaikat muualle. Ne siirtyvät maihin, jotka houkuttelevat ihmisiä ympäri maailmaa, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Ilkka Oksala.
Iso-Britannian EU-kansanäänestyksessä oli maahanmuutto yksi jäsenyyttä vastustavien pääteemoista. Aika mielenkiintoista, kun ottaa huomioon, että Iso-Britannia on hyötynyt huomattavasti maahanmuutosta. Tämä ei tainnut olla ainakaan enemmistön mielessä.
Isoon-Britanniaan on jo vuosisatoja tullut maahanmuuttajia erityisesti silloisista ja nyttemmin entisistä siirtomaista. He ovat tulleet työn perässä ja sopeutuneet englantilaiseen yhteiskuntaan. Tehneet työnsä, maksaneet veronsa ja kasvattaneet siinä sivussa lapsensa, jotka jo ovatkin syntyperäisiä brittejä.
EU-jäsenyyden ja työvoiman vapaan liikkuvuuden myötä Isossa-Britanniassa työskentelee 2,15 miljoonaa EU-kansalaista. He maksoivat tuloveroja Englantiin 3,1 miljardia puntaa vuodessa. Etuuksia he nostivat noin 0,56 miljardia puntaa. Aikamoinen nettohyöty yhteiskunnalle noin taloudellisessa mielessä.
Kaikissa Euroopan maissa käydään voimakasta keskustelua maahanmuutosta ja niin pitääkin. Tässä keskustelussa on syytä katsoa vähän kauemmaksi taaksepäin ja arvioida mitä merkitystä maahanmuutolla on ollut. Tämähän ei tietenkään nykyään ole muotia, kun ääneen on päässyt historiaton sukupolvi.
Ne maat, joihin maahanmuutto on todella kovasti aikoinaan suuntautunut, ovat taloudellisesti kehittyneet huomattavasti nopeammin viimeisten 200 vuoden ajan kuin maat keskimäärin. Maahanmuutosta ovat hyötyneet muun muassa Yhdysvallat ja Australia.
Jos katsotaan asiaa vielä tarkemmin ja viimeisten vuosikymmenten ajalta, niin ne alueet eri maiden sisällä, joihin on paljon muutettu eri puolilta maailmaa – ja jotka näin ollen ovat hyvin monikulttuurisia – ovat alueita, joissa taloudellinen kehitys on vahvaa ja joissa luovuus kehittyy.
Brexit tuottaa briteille paljon ongelmia. Aika näyttää kuinka paljon. Isona, vetovoimaisena taloutena Britannia tulee kuitenkin selviytymään. Enkä usko, että se sulkee ovensa. Niin se ei ole koskaan aiemminkaan tehnyt.
Suomelle sitä vastoin kävisi huonosti, jos kansainvälisen kaupan ja työvoiman vapaan liikkuvuuden rajat alkaisivat sulkeutua. Tai jos jostain käsittämättömästä syystä päättäisimme ne itse sulkea.
Mikäli Suomi haluaa pärjätä talouden kiihtyvässä kilpailussa ja turvata näin suomalaisten hyvinvointi, on meidän kyettävä houkuttelemaan tänne myös maahanmuuttajia.
Suomessa ulkomaalaisia asuu täällä 231 300, joista 84 000 on EU-kansalaisia. Heistä virolaisia on 50 500.
Meidän on aivan turha kuvitella, että kansainvälisille markkinoilla toimivan yrityksen tuotekehitys voidaan toteuttaa Suomessa vain suomalaisin voimin. Tarvitaan monipuolista osaamista ja eri alueiden kulttuurien ymmärtämystä. Siksi tarvitaan maahanmuuttajia. Jos Suomi ei kykene houkuttelemaan maahanmuuttajia, siirtyvät myös suomalaisten työpaikat muualle. Ne siirtyvät maihin, jotka houkuttelevat ihmisiä ympäri maailmaa.