Ilkka Oksala: Vihdoinkin kannustinloukkuja puretaan

19.06.2023

Hallitus on päättänyt purkaa kannustinloukkuja niin, että työn vastaanottaminen sekä lisätyön tekeminen olisivat aina taloudellisesti kannattavampia vaihtoehtoja kuin tukien varassa oleminen.

Esitykset työttömyysturvan porrastamisesta, työssäoloehdon ja alkuomavastuun pidennyksistä sekä asumistuen omavastuiden nostosta ovat erittäin kannatettavia. Niillä on selkeän myönteinen työllisyysvaikutus (42 900 työllistä) ja esitykset toteutuessaan laskevat julkisia menoja 1,16 miljardilla eurolla.

Hallitusohjelman julkistuttua on väitetty, että vain hyvin harva suomalainen on kannustinloukussa, ja siksi ongelmalle ei tarvitse tehdä mitään. Näin asia ei valitettavasti ole. Suomalaisista 136 500 on tilanteessa, jossa työllistymisen seurauksena saatavasta lisäansiosta vain 20 % tai vähemmän jää käteen. Suomalaisista 315 000 on tilanteessa, jossa työllistymisen seurauksena saatavasta lisäansiosta vain 25 % tai vähemmän jää käteen.

Tämän lisäksi puoli miljoonaa suomalaista on tilanteessa, jossa lisäansioista puolet tai enemmän leikkautuu pois.

Kannustinloukut eivät ole niihin joutuneiden syytä. Syyllisiä ovat ne, jotka ovat luoneet järjestelmästä sellaisen, että työtä ei aina kannata ottaa vastaa. Syyllisiä ovat myös ne, jotka tietävät kannustinloukkujen olemassaolon, mutta eivät ole valmiita niitä poistamaan.

Kannustinloukut johtuvat siitä, että työtulojen kasvu ei nosta käytettävissä olevia tuloja, kun tulojen kasvun myötä mm. asumistuki pienenee, verotus kiristyy ja päivähoitomaksut nousevat.

Uusi hallitus on onneksi päättänyt ryhtyä toimeen loukkujen purkamiseksi. Aiemminkin on kannustinloukkuja purettu menestyksellä. Lipposen 1. hallituksen toimesta ministeri Alhon johtaman työryhmän valmistelusta kannustinloukkuja purettiin. Valitettavasti sen jälkeen on moni hallitus kannustinloukkuja pahentanut.

Ei kuitenkaan vielä riitä, että konkreettisista toimista kannustinloukkujen purkamiseksi on Säätytalolla sovittu. Sanat on muutettava teoiksi. Eli tässä tapauksesta hallitusohjelmakirjaukset on muutettava laeiksi.