Jari Huovinen bloggaa: Tyhjänpuhujat, sivustahuutelijat ja julkilausujat

Suomi tuntuu olevan täynnä puhujia, paasaajia ja sivustahuutelijoita. Nyt ei kuitenkaan enää pelkät sanat riitä – tarvitaan tekoja ja toimintaa. Oppia sopii ottaa yrittäjäkentästä – kääritään hihat ja laitetaan Suomi kuntoon, haastaa EK:n Yrittäjyys-ryhmän vetäjä Jari Huovinen.

Suomeen vaikuttaisi sosiaalisen median, lööppiuutisten ja arkihavaintojen perusteella pesiytyneen kolme melko karikatyyrista ihmistyyppiä.

Tyhjänpuhujat liikkuvat seminaareissa käsiään heilutellen ja brändiuudistuksestaan pauhaten. Kukaan osallistujista ei voi välttyä kuulemasta kuinka positiivisten mielikuvien ja tarinahattaroiden kysyntä on räjähtänyt stratösfääreihin. Liirumlaarumipsum on nyt kuulemma se ykkösjuttu maailmalla.

Sivustahuutelijoille puolestaan on tavallista esittää mukamas rakentavaa kritiikkiä toisten tekemisistä. Lajityyppi ei koskaan tuota itse mitään, mutta tietää aina mitä muiden pitäisi tehdä. Se huutelee loputtomia ohjeitaan kentän laidalta, mutta ei vahingossakaan tartu itse palloon. Onnistumisen hetkellä sivustahuutelija kertoo kuitenkin luoneensa joukkueen voittoisan pelistrategian tai ainakin osallistuneensa sen rakentamiseen.

Julkilausujille taas on tyypillistä avautua rankoista kokemuksistaan kaikelle kansalle. Pohjalla on kuulemma käyty, mutta ylös on nyt viimein noustu. Tämä lajityyppi kertoo avautumisensa motiiviksi halun auttaa ”edes yhtäkin” samassa tilanteessa olevaa. Julkilausujat saavat yleensä varauksetonta kiitosta rohkeudestaan ja lajitoverinsa kertomaan julkisesti vastaavista kokemuksistaan.

Puhetta, puhetta ja puhetta. Sitä tässä modernissa maailmassa kyllä riittää, eikä siinä mitään. Valitettavasti tarinoilla valtaistaminen ja höttötöttöröinti ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan myös tekijöitä ja toimeen tarttujia. Ja juuri siitä yrittäjyydessä on pohjimmiltaan kyse: että joku konkreettisesti tekee ja luo jotain uutta. Näin tämä kriisikin lopulta selätetään – tekemisellä ja yrittäjyydellä!