Kesä hukattiin varautumisessa – nyt riittää aikailu

Viime päivien tiedot koronan toisen aallon etenemisestä ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johdolla tehdyt linjaukset osoittavat, että alkukesä hukattiin varautumisessa. Näin on erityisesti testaamisen osalta, jossa tilanne tänä päivänä lähentelee kaaosta.

EK julkisti keväällä 29. huhtikuuta raportin, jossa esitettiin lukuisia toimia, jotka tuolloin nähtiin välttämättöminä mahdollistajina epidemian hallitsemiseksi.

Vaadittuja toimia olivat muun muassa suojavälineiden saatavuuden nostaminen kuuteen miljoonaan maskiin päivässä, testauskapasiteetin raju lisääminen, henkilöstön laaja rekrytoiminen ja digisovelluksen nopea käyttöönotto jäljitykseen, sekä selkeän tiekartan laatiminen rajoitusten purulle.

Kaikkea tätä ehdotimme tehtäväksi yhteistyössä yksityisen sektorin kanssa. Ehdotuksille ei tullut STM:ltä kuitenkaan vastakaikua, vaan ne menivät kuuroille korville. Tulos on nähtävissä.

Johtaminen ei nyt toimi

Ministeriöt ovat päällikkövirastoja ja niiden johtamisesta vastaa ministeri. Tässä tapauksessa peruspalveluministeri Krista Kiuru. Nyt näyttää siltä, että STM tekee uusia päätöksiä vain pakon edessä. Kasvomaskisuosituksenkin antamisen kohdalla se vaikuttaa taipuneen vasta pakon edessä.

EK on esittänyt erityisen koronaneuvoston perustamista. Neuvostossa yhteinen tilannekuva ja toimenpiteet jaettaisiin valtionhallinnon, tiedemaailman, yritysten ja keskeisten työmarkkinajärjestöjen kesken. Nykyinen tapa toimia ei riitä. Tarvitaan nopeampaa ja ketterämpää johtamista.

Kansakunnan edun nimissä on valjastettava kaikki voimat koronan toisen aallon torjumiseen. Suomalaiset yritykset ovat tähän valmiita.

Testaus, testaus, testaus

Testauksessa nyt on pikaisesti otettava käyttöön niin kutsuttu Tanskan malli, jossa valtio vastaa kustannuksista ja oireettomatkin altistuneet pääsevät testiin ja saavat tuloksen hallituksen tavoitteen mukaisesti vuorokaudessa. Tämä mahdollistaa epidemian hallinnan ja jäljittämisen. Lisäksi pikatestien käyttöönotolla on kiire ja luvat tähän on saatava välittömästi.

Erityistä hämmennystä ja ristiriitoja on aiheuttanut linjaus koskien varhaiskasvatuksen flunssaoireisia lapsia. Ohje on edellyttänyt negatiivista testitulosta ennen kouluun tai päiväkotiin paluuta. Testauksen tukkeutuminen johtaa perheiden kannalta kestämättömään tilanteeseen, joka näkyy nyt arjessa niin kodeissa kuin työpaikoilla.

Ruotsissa on käytössä kotinäytteenotto, joita valtio tarjoaa jokaiselle kansalaisella kolme kappaletta. STM:n olisi edesautettava myös tämän välineen hyödyntämistä Suomessa nopeasti, eikä vasta kun olemme syksyn flunssa-aallon kanssa selkä seinää vasten.

Kohta viimein valmis ja tehokkaan jäljittämisen mahdollistava puhelinsovellus Koronavilkku on otettava laajasti käyttöön. Tässä vastuu on meillä kaikilla.

Turvalliseen työmatkustamiseen

Matkustamisessa Suomen hallituksen juuri tekemät päätökset rajoituksista ovat osittain perusteltuja, mutta paikoin liian tiukkoja.

Jotta taloutemme ei syöksyisi täydelliseen taantumaan, tulee hakea turvalliset keinot työmatkustamiseen.

Esimerkiksi monet yritykset olisivat varmaan valmiit siihen, että ulkomailta saapuvilta asiantuntijoilta edellytettäisiin negatiivista testitulosta. Samoin työskentelyolosuhteet rajattaisiin turvallisiksi, jotta vältyttäisiin karanteenilta. Yritysten intressissä on toimia turvallisesti.

Lomamatkustamisen osalta on syytä vedota kansalaisten vastuullisuuteen.