Mika Tuuliainen: Uudella datastrategialla jo pyörivä pallo maaliin
Euroopan komissio laati kautta aikain ensimmäisen datastrategian vuonna 2020. Strategian tavoitteena oli tehdä Euroopasta datalähtöinen sisämarkkina ja digitalouden edelläkävijä.
Toivotimme strategian tervetulleeksi, sillä se oli kaivattu ryhtiliike tekemisen painopisteisiin ja käytettäviin voimavaroihin.
Ja se näkyikin seuraavien vuosien aikana. Olemme saaneet useita eri säädösaloitteita datan, kyberin ja teknologioiden kuten tekoälyn ympärille. Kiteyttäen: viime vuosien eurooppalainen digikehitys on ollut pitkälti lainsäädäntökeskeistä.
Liittyen von der Leyenin puheisiin ja komissaarien saamiin missiokirjeisiin, näyttää vahvasti sille, että tekeillä on uusi datastrategia.
Tärkein viesti jäseniltämme on kirkas. Ei lisää sääntelyä.
Nyt on aika varmistaa uudella datastrategialla se, että Von der Leyenin ensimmäisellä kaudella laaditut digi- ja datasäädökset toimeenpannaan kunniakkaasti ja ennen kaikkea selkeästi maaliin.
EK esittää 11 toimenpide-ehdotusta, jotka perustuvat jäseniltä saatuihin palautteisiin, ja joilla on merkitystä yritysten digitaalisen kilpailukyvyn parantamisen näkökulmasta (taustamuistio kokonaisuudessaan täällä).
- Keskitytään viime kaudella annettujen EU-säädösten laadukkaaseen toimeenpanoon, erityisesti tekoäly- ja datasäädösten osalta.
- Toteutetaan kokonaisvaltainen arviointi dataan ja digitalisaation liittyvän eurooppalaisen lainsäädännön vaikutuksista yritysten kilpailukykyyn suhteessa Yhdysvaltoihin ja muihin kilpailijamaihin.
- Jatketaan EU:n data-avaruuksien kehittämistyötä, jotta data saataisiin liikkumaan EU:n laajuisesti toimialoilla ja niiden välillä.
- Varmistetaan digitaalisen identiteetin ja digitaalisen identiteettilompakon laadukas toimeenpano huomioiden yritysten monimuotoiset käyttötarpeet.
- Edistetään digitaalisen tuotepassin (DPP) käyttöönottoa EU:ssa myyntikanavasta riippumatta.
- Varmistetaan liikesalaisuuksien säilyminen dataa jaettaessa, jotta jakaminen säilyy yrityksille mielekkäänä eikä aiheudu esteeksi tuotteiden ja palveluiden kehittämiselle.
- Tavoitteeksi ”raportoi vain kerran -periaate”.
- Selvennetään EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen asemaa suhteessa viime kaudella annettuihin EU:n digi- ja datasäädöksiin ja yhdenmukaistetaan tietosuoja-asetuksen tulkintakäytänteitä jäsenvaltioiden välillä.
- Parannetaan tiedonkulkua eri markkinavalvontaviranomaisten välillä ja lisätään digitaalisten työkalujen hyödyntämistä markkinavalvonnan apuna.
- Vältetään digi- ja data-asioiden pirstoutuminen eri pääosastojen alle strategisella koordinaatiolla ja yhteisellä tilannekuvalla.
- Edistetään sääntelyteknologiayritysten (RegTech) markkinoiden kehitystä auttaakseen yrityksiä navigoimaan sääntely-ympäristössä.