Mikko Nyyssölä bloggaa: Lainsäädäntö kaipaa kumoamista

16.05.2017

Urheilussa puhaltavat raikkaat tuulet. Euroopan urheilupomot esittävät, että kaikki ennen vuotta 2005 tehdyt yleisurheilun maailmanennätykset pyyhittäisiin tilastokirjoista. Koko homma vihellettäisiin uudestaan käyntiin ilman vanhaa painolastia. Voisiko sama toimia työlainsäädännössä?

Ennätysten kumoamisesta seuraisi pelkkää hyvää. Yleisö innostuisi, katsomot täyttyisivät ja rahaa virtaisi urheilulle oikealta ja vasemmalta. Ja ennen kaikkea, nykytaitajien ei tarvitsisi käydä toivotonta taistelua ennätyksiä vastaan, jotka on tehty kokonaan toisenlaisissa olosuhteissa toisenlaisilla keinoilla.

Mikään ei estä pihistämästä urheiluväen oivallusta vanhakantaiseen työmarkkinatoimintaan. Kumotaan raskas työlainsäädäntö, otetaan riski ja aloitetaan kaikki alusta. Uuden tekemiselle määriteltävä napakka aikataulu siivittäisi tekijöitä ihmeellisiin saavutuksiin!

Lainvalmisteluputkeen ollaan seuraavaksi tyrkkäämässä tuiki tärkeätä vuosilomalakia. Jos vanhalla tyylillä mennään, ministerit kirjoittavat pohjaksi toimeksiannon, josta kaikki konkretia on karsittu huolellisesti pois. Paperissa tulee olemaan – työmarkkinaosapuolten vaatimuksesta – vuosikymmenten takainen fraasi, joka muistuttaa siitä, että kenenkään edut eivät saa uudistuksessa heikentyä ja että yrityksille ei saa syntyä uusia rahareikiä.

Vanhalla tyylillä ei valitettavasti synny uusia ennätyksiä. Jospa tehtäisiin niin, että ministeriö antaisi pikimmiten eduskunnalle lakiesityksen, jolla vuosilomalaki yksinkertaisesti kumotaan vuoden 2019 alusta. Hallituksen juristi kirjoittaa tarvittavat paperit hetkessä. Sen jälkeen, kun eduskunnassa olisi nuija pamahtanut, kello tikittäisi armotonta aikaa uuden valmistelijoille.

Helppoa ja yksinkertaista, jos vain tahtoa riittää. Vuoden 2020 alusta voitaisiin kumota työaikalaki ja sen jälkeen järjestyksessä muutkin menneisyyden saavutukset.