Minna Ojanperä: Vuoropuhelu tekee vihreän siirtymän hankkeista entistä parempia ja parantaa hyväksyttävyyttä

07.11.2024

On monta syytä, miksi vihreän siirtymän investoinneissa kannattaa panostaa sidosryhmien kanssa käytävään vuoropuheluun. Ensinnäkin siten varmistetaan, että hyväksyttävyyden kysymykset nousevat esiin riittävän varhaisessa vaiheessa. Lisäksi aktiivinen keskusteluyhteys auttaa tekemään hankkeista entistä parempia, kun kaikkien osapuolten näkökulmat saadaan hyödynnettyä. Vuoropuhelu on tärkeää hankkeiden alkumetreiltä alkaen, kirjoittaa EK:n johtava asiantuntija Minna Ojanperä.

Vihreät investoinnit ovat edellytys ilmastokäänteen onnistumiselle ja ympäristökestävän talouden rakentumiselle. Tärkeää on myös varmistaa näitten hankkeiden mahdollisimman laaja hyväksyttävyys. Tähän liittyen oli ilo olla mukana järjestämässä Vihreän siirtymän hyväksyttävyys -seminaaria 7.11. yhdessä TAH Säätiön, Greenpeacen, Suomen Luonnonsuojeluliiton, Akordin ja Climate Leadership Coalitionin kanssa. 

Kukaan ei ratkaise vihreää siirtymää yksin

Vihreä siirtymä on hyvin vaativa ja monitahoinen haaste, jota ei ratkaista olemassa olevilla lääkkeillä. Tarvitaan rohkeaa uutta talousajattelua ja läpimurtoinnovaatioita eri teknologioissa. Niitä Suomi on kehittämässä kansainvälisessä etulinjassa.

Aina kun uutta kehitetään, nousee eri sidosryhmien ja näkökulmien välillä erilaisia prioriteetteja. Kukaan ei ratkaise vihreää siirtymää yksin – kaikkien osapuolten huolet ja ideat on tärkeä kuulla. Siitä myös syntyy hankkeiden edellyttämä yhteiskunnallinen hyväksyttävyys.

EK:ssa uskomme, että elinkeinoelämän, ympäristöjärjestöjen ja paikallisyhteisöjen näkökohdat ovat aidosti yhteensovitettavissa. Yhteisenä isona tavoitteena on rakentaa sellaista parempaa tulevaisuutta, jossa löydetään tasapaino ympäristön, kansalaisten hyvinvoinnin ja kansantalouden näkökulmien välillä.

Yrityksillä on myös riskienhallinnan kautta motivaatio varmistaa vahva hyväksyttävyys läpi hankkeen viranomaisprosessien – yllättäen konfliktoitunut hanke aiheuttaa kustannuksia, joihin ei ole osattu varautua.

Ympäristönsuojelun korkeasta tasosta ei saa tinkiä

Ilmastokäänteessä ja vihreässä siirtymässä on pakko onnistua. On tärkeää löytää yhteisiä keinoja, joilla pystymme niitä edistämään ympäristönsuojelun tasosta kiinni pitäen. Hankkeiden jälkikäteinen valituskierre ei ole kenenkään etu.

Miten hyväksyttävyys sitten varmistetaan? Aina tarvitaan huolellista tapauskohtaista harkintaa, koska hankkeen vaikutukset ovat sidoksissa valittuun sijoituspaikkaan. Joka hankkeen kohdalla arvioidaan huolellisesti eri vaikutukset – päästöhyötyjen ohella luonnon monimuotoisuus ja muut ympäristövaikutukset sekä lähiasukkaiden tarpeet ja ympäröivä kunta.

Vuoropuhelu auttaa tekemään hankkeista parempia

Paljon on tehtävissä, jotta hankkeita saataisiin vietyä eteenpäin entistä kunnianhimoisemmin, yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Muutamia konkreettisia esimerkkejä kelpaa nostaa esiin:

  • Uuden teknologian energiahankkeen kaavoitusprosessiin otettiin mukaan vuorovaikutussuunnittelija. Asukastilaisuuksiin panostettiin, tietoa välitettiin ja viestintä oli selkeää.
  • Vihreän siirtymän investointihanke käynnistyi ja yritys aloitti vuoropuhelun ympäristöyhdistyksen kanssa. Yritykselle selvisi keskeiset huolet paikalliseen luontoympäristöön ja rakentamisalue rajattiin siten, että herkät alueet turvattiin heti projektin alkuvaiheessa.
  • Perustettiin tuulivoimayhtiöiden ja paliskuntien yhteistyöfoorumi, joka on palkittu Tuulivoimateolla. Ristiriitojen ratkaisemista varten luotiin neutraalille maaperälle tila, jossa kysymyksiä voidaan käsitellä ja löytää niihin konkreettisia ratkaisuja.

Käynnissä olevat lainsäädäntöhankkeet investointiluvituksen sujuvoittamiseksi ovat myös yksi osa ratkaisua vihreän siirtymän hyväksyttävyyden varmistamiseksi. Lainsäädäntöjä muutetaan, jotta jatkossa viranomaisten välistä koordinaatiota voidaan parantaa, ennakkoneuvotteluihin panostaa ja näkemyksiä yhteensovittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Viranomaisprosessin rinnalla kannustammekin kaikkia yrityksiä lähtemään investointihankkeisiin huolehtimalla varhaisesta vuoropuhelusta eri sidosryhmien suuntaan. Näin toimimalla hyväksyttävyys ei jää ainakaan yrityksestä itsestään kiinni.