Perhevapaauudistus ei onnistunut

13.01.2023

Hallituksen toteuttama perhevapaauudistus ei onnistunut. Uudistuksen tavoitteena oli perhevapaiden tasaisempi jakautuminen isien ja äitien välillä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Näitä tavoitteita ei saavutettu.

Epäonnistuminen ei tule yllätyksenä. Hallitus ei voi väittää, etteikö sitä olisi varoitettu, että heidän sopimansa perhevapaauudistus ei tule lisäämään tasa-arvoa eikä parantamaan naisten työmarkkina-asemaa.

Uudistuksen suurin virhe oli mahdollistaa lapsen vanhemmille perhevapaan siirtäminen omasta kiintiöstä toisen vanhemman kiintiöön. Käytännössä tämä on siis tarkoittanut, että isät siirtävät omia perhevapaitaan äideille. Kelan tietojen mukaan isät jopa yrittävät siirtää äideille perhevapaistaan enemmän kuin laki edes mahdollistaa. Tämäkään ei tullut yllätyksenä. Tästäkin hallitusta varoitettiin.

Perhevapaauudistus periaatteessa valmisteltiin tällä vaalikaudella kolmikantaisessa työryhmässä, jossa edustin Elinkeinoelämän keskusliittoa. Käytännössä uudistuksen yksityiskohdat oli jo sovittu hallitusneuvotteluissa. Työryhmälle jäi tehtäväksi vain hienosäätö ja minulle jäi mahdollisuudeksi vain eriävän mielipiteeni esittäminen.

Sinänsä on myönteistä, että perhevapaauudistus päätettiin tehdä. Edelliseltä hallitukselta se jäi tekemättä. Silloinkin asiaa valmisteltiin komikantaisessa työryhmässä, mutta kesken sen työn silloinen maan hallitus päätti eräänä perjantaina ilmoittaa valmistelun lopettamisesta. En tiedä syytä, mutta pelkäsivätköhän tuolloin  jotkut, että työryhmästä olisi tuolloin tullut esitys, joka oikeasti olisi lisännyt tasa-arvoa ja parantanut naisten työmarkkina-asemaa.

Perhevapaauudistuksen korjaamisen ei pitäisi olla vaikeaa nyt kun tiedetään, mikä meni pieleen. Perhevapaat on sinänsä nyt jaettu tasan, mutta jotta näin oikeasti käy pitää poistaa vanhempien mahdollisuus siirtää vapaita omasta kiintiöstä toiselle vanhemmalle. Vain siten tasa-arvo oikeasti toteutuu.

Kotihoidon tukeen pitää uskaltaa puuttua. Sitä ei voi jättää uudistuksen ulkopuolelle, kuten nyt on tehty. Täysiä kotihoidontukikausia käyttävät yksinomaan naiset ja heistäkin erityisesti ne, joiden työmarkkina-asema on jo valmiiksi huono. Kotihoidontuki syrjäyttää heitä vielä lisää. Siksi siitä on mm. Ruotsissa luovuttu kokonaan.