Pk-johtaja Petri Vuorio: Yrittäjyys kannattelee Suomea vuoden jokaisena päivänä
Yrittäjän päivä 5.9. antaa ajattelemisen aihetta koko vuodeksi: yrittäjien rohkeus, riskinotto ja väsymätön työ kannattelevat Suomea ja luovat perustaa yhteiskunnan koko hyvinvoinnille. Suomen hallitus on oikealla asialla tarttuessaan moniin keskeisiin yrittäjyyttä vahvistaviin uudistuksiin, kirjoittaa EK:n pk-johtaja Petri Vuorio.
Ajat eivät ole juuri nyt helpot. Miten talouden taantuma käännetään kasvuksi, työpaikoiksi sekä koko Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnin jatkuvuudeksi?
Uusi hallitusohjelma tunnistaa monella tapaa suomalaisten yrittäjien roolin kasvun lähteenä ja esittää keinoja pk-sektorin kasvukäänteen tueksi.
Verrokkimaiden tapaiset työmarkkinauudistukset tuovat joustavuutta, vakautta ja ennakoitavuutta yrittäjätoimintaan sekä uusien työpaikkojen luomiseen. Perintöverotuksen uudistukset tulevat tarpeeseen, vaikka ovatkin maltillisia. Ne on tärkeää toteuttaa tavalla, joka tukee yritysten sukupolven- ja omistajanvaihdoksia ja turvaa kymmenientuhansien työpaikkojen tulevaisuutta.
Pk-sektorille tervetulleita ovat myös hallitusohjelman tavoitteet sääntelyn karsimisesta ja investointiluvituksen uudistamisesta, sillä ne avaavat monia työllistämisen ja kasvun lukkoja. Sääntelykankeus on monelle yrittäjälle tehokas energiantappaja, joka uuvuttaa ajoittain tarmokkaimmatkin kasvun tekijät. Kilpailun lisääminen julkismarkkinoilla avaa pienille ja keskisuurille yrityksille uusia mahdollisuuksia – tavallisesti myös kansalainen voittaa, kustannustehokkaiden ja parempien palveluiden kautta.
On hienoa, että hallitus on kuullut pk-sektorin työnantajien viestin Mittelstand-sektorin vahvistamisen puolesta. Hallitus aikoo parantaa pk-yritysten kasvuedellytyksiä siten, että tuplaamme yrittäjävetoisten Mittelstand-yritysten määrän vuoteen 2030 mennessä. Tällä olisi toteutuessaan merkittävä vipuvaikutus sekä vientiin että työllisyyteen ja koko yrittäjäkenttään. Usein sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta hallitusohjelman toimeenpanon kohdalla vain lopputulos ratkaisee. Tälle työlle toivomme myötätuulta ja olemme sitä omalla tekemisellämme edistämässä.
Monen yrittäjän kohdalla niin taloudelliset puskurit kuin henkiset energiavarastotkin on viime vuosien koettelemusten tuloksena kulutettu. Tässä ajassa yrittäjäriskin merkitystä todella punnitaan ja se myös realisoituu yhä useammin. Konkurssien määrä nousi heinäkuussa korkeimmalle tasolleen vuoden 1997 jälkeen. Suhdannemittaukset eivät valitettavasti lupaa nopeaa paluuta talouden kasvu-uralle, vaan päinvastoin, hankalimmat ajat ovat vielä monella yrittäjällä edessä. Haluankin kiinnittää Yrittäjän Päivänä aivan erityistä huomiota yrittäjien jaksamisen edistämiseen. Tulemme myös EK:ssa tänä syksynä tarjoamaan yrittäjille jaksamista tukevaa ohjelmaa.
Yrittäjävetoiset yritykset tarjoavat Suomessa työtä arviolta yli 700.000 ihmiselle, mikä on puolet kaikista yksityisen sektorin työpaikoista. Yrittäjävetoisten yritysten tuottama verojalanjälki valtion yhteiseen kassaan on arviolta 35 miljardia euroa vuodessa. Yrittäjyyden edistäminen niin uuden hallituksemme toimesta kuin kannustavan ilmapiirinkin osalta on investointi, joka tuottaa takuuvarmasti plusmerkkisen lopputuloksen ja yhteistä hyvää kaikille.
Toivotan kaikille yrittäjille hyvää Yrittäjän päivää – te jos ketkä olette juhlapäivänne ansainneet!