Saila Turtiainen bloggaa: EU jäämässä kelkasta, kun maailman taloudet laajentavat vapaakauppaa

04.02.2016

Tyynenmeren maat ovat tänään allekirjoittaneet USA:n johdolla TPP-vapaakauppasopimuksen. EU:n on päätettävä, haluaako se olla maailmankaupan etulinjassa, bloggaa EK:n asiantuntija Saila Turtiainen.

EK:n Kauppapolitiikka-tiimin asiantuntija Saila Turtiainen seuraa EK:ssa mm. vapaakauppasopimuksia.

EK:n Kauppapolitiikka-tiimin asiantuntija Saila Turtiainen seuraa EK:ssa mm. vapaakauppasopimuksia.

12 Tyynenmeren maata allekirjoittivat tänään TPP-vapaakauppasopimuksen (Trans-Pacific Partnership Agreement). Historiallinen sopimus kattaa 40 % maailmantaloudesta.

USA:n lisäksi sopimuksessa on mukana Australia, Brunei, Chile, Japani, Kanada, Malesia, Meksiko, Peru, Singapore, Uusi-Seelanti ja Vietnam.

Merkillepantavaa on Kiinan puuttuminen tästä joukosta. TPP voidaankin nähdä myös USA:n ja muiden Aasian maiden strategiana tiivistää keskinäisiä suhteitaan ja hakea sitä kautta parempia asetelmia suhteessa Kiinaan.

Aasian ja muiden Tyynenmeren maiden tiivistäessä suhteitaan jää EU auttamatta tämän kehityksen ulkopuolelle. EU:lla on lukuisia vapaakauppasopimusneuvotteluita käynnissä useiden TPP-sopimukseen kuuluvien maiden kanssa. Se ei kuitenkaan riitä. EU:n tulisi nyt kirittää tahtiaan, jotta tästä ei synny kilpailuhaittaa Euroopan yrityksille.

Sekä taloudellisesti että poliittisesti EU:n merkittävin integraatiohanke on EU:n ja USA:n välinen transatlanttinen talouskumppanuus (TTIP). Nyt tarvitaan niin EU-tasolla kuin jäsenmaissa maksimaalista työntöä, jotta TTIP etenisi mahdollisimman pitkälle Obaman kaudella.

Hyviä uutisia EU:lle on kuitenkin se, että TPP-sopimuksen odotetaan piristävän globaaleja kasvunäkymiä. Arvioiden mukaan TPP-maiden bkt kasvaisi keskimäärin 1,1 % vuoteen 2030 mennessä ja kauppa 11 %.