Salla Ahonen bloggaa: Voiko sähkön tuotantotapa ratkaista datakeskuksen sijainnin?
Tuotteet muuttuvat kovaa vauhtia palveluiksi: pilvipalvelut, Internet of things, digitaaliset sisämarkkinat… Tästä kaikesta puhutaan nyt päivittäin. Eikä suotta. Euroopankin tulevaisuus on digitaalinen, sillä digitaalisuus lisää tuottavuutta ja tehokkuutta. Tarvitaan se kuuluisa digiloikka!
Keskustelua on hyvä käydä myös lantin toisesta puolesta eli siitä, mikä oikeastaan mahdollistaa digitalisaation. Mitä tarvitaan esimerkiksi pilvipalveluiden ylläpitämiseen? Vastaus edelliseen on datakeskus.
Datakeskukset on Suomessakin toivotettu tervetulleiksi, ja niiden tuloa on kovasti odotettu. Myös Brysselissä pohditaan, mikä on niille paras sijainti, paljonko ne käyttävät energiaa ja onko palvelu aina ympäristön kannalta parempi kuin tuote. Kun datamäärät paisuvat ja digitaalisuus valtaa sijaa, kehitys vaikuttaa luonnollisesti myös tarvittavaan infrastruktuuriin ja energiakulutukseen.
Komissiossa on jo ryhdytty aprikoimaan, pitäisikö datakeskusten energiankulutukseen puuttua. Myös yrityksissä asiaa tietenkin arvioidaan. Suuntaus näyttäisikin olevan pois yksittäisistä palvelimista kohti suurempia palvelinkeskuksia tai valtavia datakeskuksia. Niitä hallinnoivat yritykset, jotka taas myyvät palveluja muille. Eli tässäkin on suuntaus palveluihin: ei osteta omaa palvelinta vaan datapalveluita.
Datakeskuskin on palveluyritys
Englannissa on selvitetty, että keskitetyissä datakeskuksissa päästään todennäköisesti korkeampaan tuottavuuteen käytettyä energiaa kohden kuin käyttämällä yksittäisiä palvelimia. Palveluita myyvä yritys pyrkii luonnollisesti tuottamaan palvelun mahdollisimman resurssitehokkaasti eli optimoimalla energiankulutuksen.
Energiankulutuksen lisäksi yritykset tutkivat myös toimintojensa hiilidioksidipäästöjä. Monet ovat päättäneet kompensoida jollakin tavoin myös datakeskusten käytöstä syntyvät energian hiilidioksidipäästöt. Jännittävää nähdä, kuinka suureksi puheenaiheeksi tämä nousee.
Ericsson on korostanut, että Ruotsissa on tarjolla vähäpäästöistä vihreää sähköä ja tästä syystä Ruotsissa sijaitsevien datakeskusten hiilidioksidipäästöt ovat alhaiset. Voiko siis tarjolla olevan sähkön vihreydestä tulla ratkaiseva tekijä, kun yritykset pohtivat, mihin maahan datakeskukset sijoitetaan?
Joka tapauksessa on toivottavaa, että datakeskusten energiankulutusta seurattaessa muistettaisiin myös digitalisaation edut. Esimerkiksi älykkäälle liikenteelle suunnitellaan merkittävää roolia tulevaisuuden kaupunkien kehityksessä. Ja terveydenhuoltoon kehitetään jatkuvasti uusia digitaalisia ratkaisuja. Kaikkiin näihin tarvitaan myös datakeskuksia.
Lue lisää: